Nov videz in več vsebine

Nova generacija modela GLC je nastajala na novi platformi, ki so jo pred tem uporabili za gradnjo manjšega razreda C. To obenem pomeni, da je GLC dobil številne nove tehnične rešitve, ki jih do zdaj pri njem ni bilo na voljo.

Mercedes je svojemu prodajno priljubljenemu modelu GLC po 
nekaj letih namenil korenito prenovo in ga pred nekaj dnevi 
pripeljal tudi k slovenskim trgovcem. Foto: Peter Pirkovič
Mercedes je svojemu prodajno priljubljenemu modelu GLC po nekaj letih namenil korenito prenovo in ga pred nekaj dnevi pripeljal tudi k slovenskim trgovcem. Foto: Peter Pirkovič

Ena takšnih je štirikolesno krmiljenje, kjer se zadnji kolesni par lahko premika do 4,5 stopinje, kar avtomobilu omogoča 80 centimetrov krajši obračalni krog (skupno natanko enajst metrov). Hkrati so se pri Mercedesu odločili, da bo GLC na voljo le še s štirikolesnim pogonom. Ker se je ta dimenzijsko nekoliko okrepil, so se povečale tudi mere v potniški kabini. Od predhodnika je daljši za šest centimetrov, zato skupna dolžina meri 4,72 metra, medtem ko je medosje večje le za centimeter in pol (2,89 m). Dimenzijsko se tako avto bolj očitno odmika od malo manjšega GLB, ki je bil v prejšnji generaciji GLC-ja le tri centimetre krajši, zdaj pa razlika znaša devet centimetrov. Za razliko od modela GLB, novi GLC nima 7-sedežne različice. Ima pa zaradi tega nekoliko večji prtljažni prostor. V osnovi ta meri natanko 600 litrov, s preklopom naslona zadnje klopi pa uporabnik pridobil še več kot 1000 litrov dodatnega prostora in ravno dno do sprednjih sedežev. Pri priključnih hibridih je prostornina prtljažnika nekoliko manjša in znaša 460 litrov. Serijsko je GLC opremljen z električnim odpiranjem in zapiranjem pokrova prtljažnika, medtem ko je ta za preprečevanje poškodb opremljen s samodejnim zaznavanjem predmetov v okolici.

Slovenščina da, a ne za govorno upravljanje

Potniška kabina je že na prvi pogled prostorna, zelo udobna in kakopak premijsko zasnovana. V oči najprej pade osrednji 11,9-palčni zaslon kot ga poznamo pri razredu C, od njega je podedoval volan, 12,3-palčne digitalne merilnike in napreden multimedijski sistem. Vsebina je sicer prevedena v slovenski jezik, a govorno upravljanje še vedno ostaja domena izbranih tujih jezikov. Tu še nekoliko zaostajamo. Ko je govor o osrednjem zaslonu na dotik, velja izpostaviti novost, ki jo bodo zagotovo uporabljali tisti z željo po terenski vožnji. Ob doplačilu paketa kamer, ki ustvarjajo 360-stopinjski pogled, bodo ti preko osrednjega zaslona dobili virtualen pogled dogajanja pod sprednjim delom vozila. Pri Mercedesu temu pravijo prozoren motorni pokrov. Motorna paleta je sestavljena iz znanih motorjev, ki so bili s strani Mercedesovih razvojnikov primerno času posodobljeni oziroma elektrificirani. Večina običajnih bencinskih in dizelskih motorjev je dobila pomoč elektrike v obliki integriranega zaganjalnika-alternatorja, ta pa podpira motorje z notranjim zgorevanjem z do 17 kilovatov dodatne moči in z do 200 Nm dodatnega navora. Osnovni motor je GLC 200, ki premore 150 kW in 320 Nm navora, korak višje je GLC 300 s 190 kW in 400 Nm navora, prvi med dizli pa je GLC 220d s 143 kW in 440 Nm navora. Vsi omenjeni so spojeni z 9-stopenjski samodejnim menjalnikom, ki moč pošilja na vsa štiri kolesa. Priključno-hibridni pogoni imajo po novem večjo 31,5 kWh baterijo in s tem tudi nekoliko daljši doseg. Pri Mercedesu pravijo, da ti zmorejo prevoziti do največ 120 kilometrov. V ponudbi je GLC 300e v kombinaciji s 150-kilovatnim dvolitrskim bencinskim motorjem in dodatnim elektromotorjem, ki skupaj tvorita pa 230 kilovatov moči, višje je postavljen še GLC 400e, ki ima ob 188 kW z električnim dodatkom skupaj 280 kilovatov moči, medtem ko ima dizelski pHEV 147 kilovatni motor in skupaj z elektromotorjem razvija 245 kilovatov moči. V motorno ponudbo bodo kasneje uvrstili še različico AMG GLC 43, ki bo namesto trilitrskega šestvaljnika imel dvolitrski turbo bencinski motor, navit na 300 kilovatov in prav tako 63 AMG, ki bo imel skupno moč več kot 470 kilovatov moči.

Motorna paleta je sestavljena iz znanih motorjev, ki so bili s strani Mercedesovih razvojnikov primerno času posodobljeni oziroma elektrificirani.

Začetna cena pri skoraj 62 tisočakih

GLC bo kupcem na voljo v Avantgarde in AMG liniji, pri čemer bodo razlike v zunanjem in notranjem videzu zelo hitro opazne. Bodo pa imeli uporabniki na voljo tudi nekakšen terenski paket opreme, kjer je podvozje za dodatna dva centimetra višje od ostalih bratov, dodatno pa vsebuje še kovinsko zaščito podvozja, robustno plastiko na blatnikih, terenski program vožnje in sistem DSR, ki asistira pri uravnavanju hitrosti pri vožnji po strmini. Cene so glede na novo generacijo in več opreme pričakovano višje. Trenutno sta na voljo dva bencinsko in eden dizelsko gnan GLC. Osnovna cena zanj znaša 61.900 evrov (GLC 200) oziroma 63.900 evrov za dizelsko verzijo.


Najbolj brano