Po novem letu bo ogrevanje dražje

Kurilna sezona se v Novi Gorici še ni začela, se pa ljudje sprašujejo, koliko jih bo dvig cen energentov udaril po žepih. Do konca leta se cene ne bodo spremenile, nato pa se podražitvam ne bo mogoče izogniti. “Težko je reči, kakšna bo cena, ker še ne vemo, po kakšni ceni bomo kupovali plin,” pritrjuje direktor Kenog Miran Kalin.

Do konca leta uporabnike v blokih  podražitve plina še ne bodo 
udarile po žepu, po 1. januarju pa. Za koliko, še ni jasno.   Foto: Leo Caharija
Do konca leta uporabnike v blokih podražitve plina še ne bodo udarile po žepu, po 1. januarju pa. Za koliko, še ni jasno.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Javno podjetje Kenog v Novi Gorici ogreva 77 stanovanjskih blokov, v katerih je več kot 3000 stanovanj, in obenem še 67 objektov, v katerih je skoraj 200 poslovnih prostorov in ustanov. Ker se kurilna sezona zaradi ugodnih temperatur še ni začela, številni uporabniki verjetno še ne razmišljajo o položnicah za ogrevanje. Glede na to, da cene energentov ne obetajo mirne zime, pa so po drugi strani mnogi zaskrbljeni, ali, kdaj in kako se bo to poznalo v njihovih denarnicah. Marsikje po Sloveniji so se namreč cene za uporabnike že pred časom dvignile.

Do konca leta enaka cena, nato pa ...

“Do konca leta v Kenogu cene ne bomo spreminjali, saj smo zemeljski plin zakupili že pred časom po ugodni ceni,” pravi direktor javnega podjetja Miran Kalin, ki pa se seveda že kar nekaj časa ukvarja z vprašanjem, kaj bo po novem letu. Kakorkoli obrnemo, je jasno, da tako poceni plina, kot je bil do zdaj, ne bo več, na trgu dosega krepko višje cene, zato se bodo tudi cene za uporabnike zagotovo povišale. Vprašanje pa je, za koliko. “V tem trenutku je težko karkoli reči,” se strinja Kalin. Vlada je julija sprejela uredbi o najvišjih dovoljenih cenah elektrike in plina za gospodinjske in male poslovne odjemalce. V to ni bilo vključeno daljinsko ogrevanje. O tem nato ni bilo govora niti v septembra sprejetem interventnem zakonu. V Kenog in ostalih javnih podjetjih, ki se ukvarjajo z daljinskim ogrevanjem, pričakujejo, da bo vlada tudi zanje določila najvišjo ceno plina in elektrike, saj nenazadnje ogrevajo gospodinjstva, vrtce, šole, zdravstvene, socialno-varstvene in sorodne ustanove. Minister naj bi obljubil, da bodo to uredili. “Ker dogovora še ni in na ministrstvu preračunavajo cene, še ne vemo, po kakšni ceni bomo kupovali plin, posledično pa ne, koliko bo to dodatno stalo uporabnike. Čakamo odločitev vlade,” pravi Kalin, ki pa opozarja, da je cena plina le del cene, ki jo plačujejo uporabniki. Kar po domače pomeni, da se, če se bo plin podražil za sto odstotkov, ne bo za toliko povišal tudi znesek na položnici.

Cene nihajo

Cene, ki jih plačujejo uporabniki daljinskega ogrevanja v Novi Gorici, z leti seveda nihajo. Gospodinjstvo, ki biva v povprečno velikem stanovanju (57,60 kvadratnih metrov) in ima povprečno porabo, je med letoma 2017 in 2020 plačevalo med 365 in 380 evri na leto. Lani se je cena dvignila na 403 evre. Sicer pa poraba ni odvisna le od cen energentov in ostalih stroškov, pač pa tudi od tega, kako mila ali ostra je zima in kako dolgo trajajo nizke temperature.

Manjši stroški na enoto, če priključijo nove uporabnike

V Kenog sicer delajo tudi na zmanjševanju izgub toplote in posledično stroškov za porabnike. Prenovili so denimo centralni nadzorni sistem, z agencijo za okolje so v začetni fazi programa za napovedi temperatur, prenovili pa so tudi 10 toplotnih postaj. Obenem si prizadevajo širiti sistem in nanj priključiti čim več velikih porabnikov, kar bi povečalo tudi učinkovitost in znižalo stroške na enoto. “Zaradi potencialnih kupcev kot so OŠ, vrtec, dijaški dom, dom upokojencev in drugih, je za podjetje še vedno prioriteta širitev vročevoda po Kidričevi ulici v smeri proti Kornu,” Kalin ponavlja že nekaj let. Za širitev je zadolžena mestna občina, ki za zdaj ni zbrala dovolj denarja. Je pa Kalin zadovoljen, da je mestni svet pred dvema letoma sprejel odlok, po katerem lahko daljinsko ogrevanje v Novi Gorici zagotavlja izključno Kenog.

Miran Kalin

direktor Kenog

“Ker dogovora še ni in na ministrstvu preračunavajo cene, še ne vemo, po kakšni ceni bomo kupovali plin, in posledično, koliko bo to dodatno stalo uporabnike.”


Najbolj brano