Oktober nas bo še razvajal

Če smo se konec septembra ustrašili, da bomo iz poletja skočili v zimo, nas oktober razvaja s prijetnimi temperaturami in lepimi dnevi. Tudi v prihodnjih dneh naj bi bilo vreme stabilno, dežja ni na vidiku, za sredino oktobra bo še precej toplo. Mogoče bo malo manj sonca, a nadaljevali se bodo idealni pogoji za rekreacijo na prostem, še posebej v naravi, ki je odeta v živopisane barve.

Ob tako lepih jesenskih dnevih, ki smo jih doživljali v minulih dneh in se napovedujejo tudi v prihodnjem tednu, se ogrejeta tudi srce in duša. Čeprav so jutra precej hladna in dnevi vse krajši, se čez dan zunaj segreje na prijetnih 20 stopinj Celzija in več, kar je idealno za kolesarjenje, sprehode v naravi in druženje na prostem. Marsikdo je v minulih dneh celo skočil v morje, ki z 21 stopinjami Celzija za korajžne ni prehladno. Lepo je opazovati, kako se ljudje po mestu sprehajajo tudi še v poletnih oblačilih in se na klopcah nastavljajo sončnim žarkom. Jesen, kot bi si jo vsak želel. Skratka, če se že stalno pritožujemo nad vremenom, češ da je prevroče, premrzlo, da preveč piha ali dežuje, moramo biti v teh dneh tiho. In uživati, dokler je tako stanovitno. Čeprav, saj veste, kako pravijo: “Ni slabega vremena, je le slaba oprema.”

Dnevne temperature nad 20 stopinj Celzija

Ni se bati, da bi v prihodnjih dneh potrebovali dežne plašče ali zimske škornje. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo nadaljevalo suho in za sredino oktobra razmeroma toplo vreme. Le v nedeljo naj bi bilo v zahodni Sloveniji bolj oblačno in predvsem v hribih bo možna tudi kakšna dežna kaplja. Najvišje temperature zraka bodo od 18 do 23 stopinj Celzija. V prvi polovici prihodnjega tedna bo delno jasno, več jasnine bo na vzhodu. Še nekoliko topleje bo. V Novi Gorici in Kopru naj bi se temperature v prihodnjem tednu povzpele do blagodejnih 24 stopinj. Jutra pa bodo po nižinah meglena.

Drevesa avtohtonih maronov so v Vitovljah zasadili pred več sto leti. Takrat so dajala kruh mnogim družinam, saj so šli debeli in sladki kostanji “za med” na vseh nekdaj glavnih tržnicah, v Ljubljani, Trstu in na Dunaju.

Kostanj vabi v Vitovlje

Če so se ljubitelji rekreacije na prostem pritoževali nad obilnim septembrskim deževjem in so hvaležni, da se lahko spet kot martinčki nastavljajo sončnim žarkom, pa so se v Vitovljah septembrskega dežja razveselili. Še konec poletja so bili namreč prepričani, da bo izredna suša odnesla letošnjo bero kostanja. Pa so močnejše padavine, tako rekoč z zadnjim vlakom, na srečo le prišle. Drevesa so si nekoliko opomogla, zato nekaj kostanja vseeno bo, pravijo, in ta vikend vabijo na tradicionalni, že 25. Praznik kostanja.

Vreme bo, kot rečeno, organizatorjem naklonjeno. Dogajanje se začenja danes zvečer z zabavo ob 25. letnici praznika, jutri pa bodo od 14. ure dalje v ponudbi pečen kostanj, vitovska “kuhna” kostajevih jedi, ki jo pripravljajo vitovske gospodinje, razstava in srečelov peciva deklet in žena iz Vitovelj in razstava kostanja ter izdelkov domače obrti. Ljubitelji kostanja bodo torej prišli na svoj račun.

Mimogrede, drevesa avtohtonih maronov so v Vitovljah zasadili pred več sto leti. Takrat so dajala kruh mnogim družinam, saj so šli debeli in sladki kostanji “za med” na vseh nekdaj glavnih tržnicah, v Ljubljani, Trstu in na Dunaju. Pred 25. leti so člani KTD Vitovlje sklenili, da je treba to dediščino ohraniti in predstaviti naslednjim generacijam, zato so leta 1997 organizirali prvi Praznik kostanja. Uspešna zgodba se je vsako leto stopnjevala in enodnevni praznik so kmalu razširili čez cel vikend.

Oktober seveda vabi tudi z drugimi prireditvami in doživetji, vsekakor bi bilo škoda, če bi zaprti v hiši zamudili tako lepe jesenske dneve in vse lepote in dobrote, ki nam jih narava ponuja v tem času.


Najbolj brano