Najbolj pester nabor kandidatov in list na Krasu in v Brkinih bo v sežanski občini

Čeprav je v Sežani sprva kazalo na ponovitev drugega kroga volitev leta 2018 in dvoboj med županom Davidom Škabarjem in Andrejem Silo, pa je jesen prinesla še nekaj imen. Za prihodnji županski mandat se jih bo zagotovo potegovalo pet, morda celo sedem, če bo Gibanje Svoboda zadnji trenutek našlo kandidata in če se bo na koncu za vstop v tekmo le odločil Jožko Čuk.

Za  prihodnji županski mandat se bo v Sežani zagotovo potegovalo 
pet, morda celo sedem kandidatov. Foto: arhiv PN
Za prihodnji županski mandat se bo v Sežani zagotovo potegovalo pet, morda celo sedem kandidatov. Foto: arhiv PN

SEŽANA > Prvi je kandidaturo za župana uradno potrdil župan David Škabar, potem mu je proti koncu počitnic z uradno objavo na družbenih omrežjih sledil njegov izzivalec pred štirimi leti Andrej Sila, ki je že poleti za PN povedal, da o kandidaturi resno razmišlja.

Andrej Sila (foto: Petra Mezinec)

Veliko kandidatov za občinski svet

Za 20 članski občinski svet vlada veliko zanimanje. Za svet bodo po doslej znanih podatkih kandidirali Levica, SD, Svoboda, SDS, NSi, ZZP, Zarja, združena lista LASP (Sila in Prevetrimo Kras), županova Prava pot, Za gospodarstvo Krasa, Resni.ca, Lista Davorina Terčona, morda Desus, verjetno pa bo še kak kandidat kot samostojni svetnik.

Sila bo potem, ko pogovori o povezavi z Gibanjem Svoboda niso obrodili sadov, svetniško listo kandidatov sestavil skupaj z listo mladih Prevetrimo Kras, ki ima v sedanjem sklicu občinskega sveta tri svetnike, med temi je tudi Matej Glavina, ki je poleti tudi razmišljal o županski kandidaturi.

David Škabar (foto: Bogdan Macarol)

5

kandidatov se bo zanesljivo potegovalo za županski mandat

4

kandidati bodo predstavniki lokalnih list ali neodvisni

Za župansko mesto se bo potegoval tudi predsednik sekcije za domačo umetnostno obrt pri Obrtno-podjentiški zbornici Slovenije, kamnosek Jernej Bortolato, ki bo kandidat liste Za gospodarstvo Krasa, ki si bo prizadeval povezati Kras in izboljšati pogoje za razvoj turizma ter oblikovati vzpodbudno gospodarsko okolje za vse občane.

Jernej Bortolato (foto: Lea Kalc Furlanič)

Edina kandidatka - tako med ženskami kot med političnimi strankami - bo, kot vse kaže, Ljubica Jelušič, nekdanja obrambna ministrica, ki tudi vodi lokalni SD, sedanja občinska svetnica in v mandatu 2014/18 tudi podžupanja. Pri Svobodi so sicer imeli kandidata, vendar si je pozneje premislil, zato je zelo verjetno, da bo najmočnejša parlamentarna stranka nastopila le z listo za občinski svet.

Ljubica Jelušič (foto: STA)

Če ostali kandidati niti ne presenečajo, pa je zagotovo presenečenje županska kandidatura Rudolfa Pečarja, nekdanjega dolgoletnega svetnika stranke LDS in nekdanjega političnega sopotnika nekdanjega župana Davorina Terčona. Ta se bo s svojo listo znova potegoval za izvolitev v občinski svet.

Rudolf Pečar (foto: Tina Čič)

“Ocenjujem, da se v Sežani zadeve peljejo netransparentno. Jaz bi delal na drugačen način, predvsem, da bi bil zagotovljen skupni interes pred interesom posameznih lobijev. Sežana recimo potrebuje nov športni center, ampak na drugi lokaciji, ne v centru, kjer ni nobenega prostora za razvoj. Sežana na vodovodno omrežje štiri leta ni priključila novih posameznih uporabnikov, lahko bi na dolgo govorili tudi o odnosu do občanov. Projekti se ne premikajo. Pisal sem županu in svetnikom, pa na pismo nisem niti dobil odgovora,” našteva Pečar, ki je za župana kandidiral tudi pred osmimi leti.

V zraku še visi kandidatura Jožka Čuka, ki se je na zadnji volilni tekmi (tedaj kot kandidat SMC) uvrstil na tretje mesto. Tokrat bi nastopil kot neodvisni kandidat, vendar pa se o vnovični kandidaturi še ni dokončno odločil, čeprav pravi, da je kljub prepričevanju številnih ljudi odgovor trenutno bolj ne kot da. “Zadnja dva mandata sta bila izgubljena priložnost. Kandidatura me mika, ampak župan ne more vsega sam, v veliki meri je pomembno, kakšna je sestava občinskega sveta. Že dalj čas se gleda izrazito kratkoročno. Če samo izpostavim gradnjo logističnega centra. Gre za projekt z velikim vplivom na celotno skupnost, a nihče ni naredil analize, kaj ta center s sabo prinaša. Bojim se, da bo sestava občinskega sveta prinesla zgolj kontiuniteto sedanjega ravnanja,” pravi Čuk in dodaja: “Za uspešno vodenje tako pomembne družbene organizacije, kot je občina, je v prvi vrsti treba imeti znanje s področja korporativnega upravljanja. To pa sedanjemu županu in tudi kandidatom manjka.”


Najbolj brano