Z novo energijo nad brezposelnost

Predstavljajte si, da ste skoraj že deset let brez službe, čeprav imate voljo delati. Spomin na zadnjo zaposlitev počasi bledi, iskanje nove službe pa se ne izide. Leta minevajo, vas pa se vse bolj lotevajo malodušje in dvomi o tem, da jo boste sploh našli.

No, za več kot 600 dolgotrajno brezposelnih v Istri in na Krasu je bil razplet letos k sreči drugačen. Med njimi je bilo tudi devet ljudi, ki so bili brezposelni tudi osem let in več, a so - ob pomoči in opori zavoda za zaposlovanje - le našli novega delodajalca - v gradbeništvu, gostinstvu, trgovini ... Te nove zaposlitve so dokaz, da ni vse tako črno, kot je morda videti, in da so vrata do zaposlitve odprta za vse, tudi za tiste z res dolgim statusom brezposelnega.

Te nove zaposlitve dolgotrajno brezposelnih so dokaz, da ni vse tako črno, kot je morda videti, in da so vrata do zaposlitve odprta za vse, tudi za tiste z zares dolgim statusom brezposelnega.

V Sloveniji je bilo konec septembra prijavljenih zgolj nekaj več kot 52.000 brezposelnih, kar je najmanj v vsej zgodovini samostojne države. Zaposlitveni veter je prepihal tudi seznam brezposelnih v Istri in na Krasu, kjer se število brezposelnih - če odštejemo epidemično leto 2020 - sicer že več let vztrajno zmanjšuje. Konec septembra jih je bilo 3518.

Tako podobo na trgu dela so seveda ukrojile ugodna gospodarska klima in aktivnosti zavoda za zaposlovanje, ki skuša z različnimi ukrepi aktivne politike zaposlovanja približati ponudbo in povpraševanje na trgu dela. Ker namreč delodajalci iščejo delavce, pa jih ne dobijo (dovolj). To velja zlasti za gostinstvo, gradbeništvo, zdravstvo in socialno varstvo ... Po drugi strani je med brezposelnimi veliko takih, ki nimajo takih kompetenc, po katerih povprašujejo delodajalci. Pravi odgovor na zmanjševanje tega razkoraka so različni tečaji in usposabljanje oziroma prekvalifikacije za poklice, po katerih je povpraševanje, primerno usposobljenih ljudi pa ni dovolj. V Kopru so tako usposobili enajst socialnih oskrbovalcev iz vrst brezposelnih in pet jih je že dobilo službo. Na dober odziv so naletele tudi subvencije za hitrejši vstop mladih (do 26. leta starosti) na trg dela in za zelena delovna mesta.

A gospodarstvo čakajo hude preizkušnje, pravzaprav so že tu. Vse dražja energija stiska v kot mnoga podjetja in že klesti delovna mesta tudi pri nas. Tovarna kartona v Količevem zaradi energetske krize in vse dražjih surovin napoveduje krčenje proizvodnje, odpustiti namerava več kot 100 delavcev.

Takih napovedi iz primorskih podjetij za zdaj še ni, a podobnega scenarija ni mogoče povsem izključiti. Priložnosti za nove zaposlitve še bodo, a delodajalci bodo v zaostrenih okoliščinah nedvomno še previdnejši.


Preberite še


Najbolj brano