Brez pomoči države bo breme za stanovalce ogromno

Podražitve oskrbnin v domovih za starejše so zaradi dražjih energentov, hrane in delovne sile neizbežne. V kolikšni meri se bodo višje cene oskrbe prevalile na pleča stanovalcev, pa je odvisno od tega, ali bo domovom na pomoč priskočila država. Pristojni minister Luka Mesec verjame, da bo vladi uspelo ustvariti pogoje, da se oskrbnine ne bodo višale.

V domovih starejših pričakujejo pomoč države, saj bo v nasprotnem primeru breme plačila višjih oskrbnin za stanovalce in njihove svojce ogromno. Foto: Tomaž Primožic/FPA
V domovih starejših pričakujejo pomoč države, saj bo v nasprotnem primeru breme plačila višjih oskrbnin za stanovalce in njihove svojce ogromno. Foto: Tomaž Primožic/FPA

PRIMORSKA > Rezerv, s katerimi bi ublažili rast stroškov, nimajo. Denarja, namenjenega tekočemu in rednemu vzdrževanju, ne morejo prerazporejati, strogo namenskih investicijskih sredstev iz evropskih skladov prav tako ne, pojasnjujejo direktorji domov za starejše.

Pričakujejo pomoč države

V Domu upokojencev Izola bodo o zvišanju oskrbnin odločali v drugi polovici tega meseca. Natančne analize stroškov še pripravljajo, direktorica Romina Zajc pa vseeno lahko povzame, da so se najbolj podražili stroški hrane, dela in energentov. Tokratna uskladitev cen oskrbnin bo izredna, marca prihodnje leto pa domovi opravijo še redno uskladitev. “Kakor kažejo podatki do sedaj, bi se lahko cene oskrbnin povečale za deset odstotkov ali več. Pričakujemo pomoč države, saj bo v nasprotnem primeru breme plačila oskrbnin za naše stanovalce in njihove svojce ogromno,” izolska direktorica kliče na pomoč državo.

Jasmina Tomažič

direktorica DSO Ilirska Bistrica

“Za celotno leto 2022 pričakujemo v primerjavi z letom 2021 25-odstotno zvišanje stroškov živil, 7,4-odstotno zvišanje stroškov plina in 42,9-odstotno zvišanje stroškov kurilnega olja.”

Tudi v Obalnem domu upokojencev Koper bodo zaradi vsesplošnega višanja stroškov primorani izpeljati izredno uskladitev cen oskrbe, pojasnjuje tamkajšnja direktorica Neva Tomažič. “Ocenjujemo, da bi se cene povišale do osem odstotkov, čeprav upamo, da nam ne bo potrebno dvigniti cen oskrbe zaradi pomoči države, saj naši uporabniki že danes težko plačujejo oskrbnine v domu,” pravi tudi ona.

Strošek oskrbe je odvisen od tega, koliko pomoči potrebuje posamezni stanovalec. V Obalnem domu upokojencev Koper se strošek oskrbe zdaj giblje med 20 in 35 evri na dan oziroma med 606 in 1051 evri na mesec. Ob osemodstotnem izrednem dvigu oskrbnin bi se v najcenejši kategoriji mesečna oskrba podražila za okoli 50, v najdražji pa za okoli 80 evrov.

Neva Tomažič

direktorica Obalnega doma upokojencev Koper

“Glede na visoke podražitve na vseh področjih bo tudi naš zavod primoran izvesti izredne uskladitve cen oskrbe.”

Leto 2022 bo za kako četrtino dražje od 2021.

Še bolj bi se lahko cene oskrbe dvignile v Domu starejših občanov Ilirska Bistrica. “Pripravili smo izračun za izredno uskladitev cen, ki kaže na predviden dvig cen v razponu med 15 in 17 odstotki,” pojasnjuje direktorica Jasmina Tomažič in pričakuje, da bodo cene pri njih izredno uskladili v naslednjih mesecih.

V bistriškem domu so se avgusta odhodki v primerjavi z lanskim letom zvišali za 15 odstotkov. “Največje povišanje beležimo pri stroških porabe plina in kurilnega olja, in sicer za 58 odstotkov. Stroški živil so se v primerjavi z lanskim avgustom zvišali za 48 odstotkov, stroški dela pa za deset odstotkov. Za celotno leto 2022 pričakujemo v primerjavi z letom 2021 25-odstotno zvišanje stroškov živil, 7,4-odstotno zvišanje stroškov plina in 42,9-odstotno zvišanje stroškov kurilnega olja.” je podražitve podrobno analizirala direktorica.

Marinela Šavle Reščič

direktorica Centra za starejše občane Lucija

“Domovi že dolgo opozarjamo odločevalce o tem, da je porast cen energentov in hrane tolikšen, da jih cena oskrbnega dne ne pokriva več.”

V Centru za starejše občane Lucija ocenjujejo, da so se jim izdatki v primerjavo z lani povečali za približno četrtino; najbolj so se povečali stroški energentov in hrane. “Domovi že dolgo opozarjamo odločevalce o tem, da je porast cen energentov in hrane tolikšen, da jih cena oskrbnega dne ne pokriva več,” je izpostavila direktorica Marinela Šavle Reščič.

Kaj bo naredilo ministrstvo za delo?

Z višjimi stroški se spopadajo vsi domovi, razlike med njimi pa nastajajo, ker nimajo vsi enakih in ob istem času sklenjenih pogodb z dobavitelji. Domovi za starejše pri oblikovanju cen oskrbnega dne nimajo prostih rok. Ne glede na to, koliko se jim dejansko povišajo izdatki, se morajo pri oblikovanju predloga za podražitve držati pravilnika za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev, soglasje k novim cenam oskrbnega dne pa mora dati ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Romina Zajc

direktorica Doma upokojencev Izola

“Pričakujemo pomoč države, saj bo v nasprotnem primeru breme plačila oskrbnin za naše stanovalce in njihove svojce ogromno.”

Vse oči so zdaj uprte v ministra Luko Mesca. Taje pojasnil, da se na vladi dogovarjajo, da bi povečan obseg plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, dogovorjen lani jeseni ter pred kratkim, financiral iz proračuna. Višje stroške prehrane in drugih storitev domov za starejše pa bodo financirali iz drugih virov, ki jih bo vzpostavila vlada, je napovedal, dodal pa tudi, da od nekaterih domov pričakuje racionalizacijo porabe. “Kot minister bom zelo nenaklonjen dajanju kakršnihkoli soglasij k višjim oskrbninam,” je napovedal.

Del rešitve za obvladovanje višjih stroškov dela se sicer skriva v noveli zakona o dolgotrajni oskrbi. Ker pa bodo o noveli odločali državljani na referendumu, je poleg ostale vsebine zamrznjenih tudi 30 milijonov evrov, ki bi jih domovi dobili za plače dodatnih zaposlenih, do katerih so upravičeni zaradi zvišanja normativov.


Najbolj brano