Američanka za smer Barkolane

Tržaški jadralski hepening ob koncu še ene sezone se je končal - v prihodnosti tega velikega jadralskega praznika. Na 54. Barkolani je ob inovativnih organizatorjih na regatnem polju prvič slavila ženska za krmilom jadrnice. Wendy Schmidt je z Deep Blue včeraj v mozaik tržaške regate presežkov prispevala svoj kamenček k poglavju o enakopravnosti spolov, obenem pa je kot uveljavljena okoljevarstvenica z zmago lahko najbolj učinkovito opozorila na razvoj Barkolane, ki pot nadaljnje uveljavitve išče z vzporednimi prireditvami. Tudi z vse bolj učinkovito okoljevarsteno mednarodno konferenco, katere rezultati že pomembno prispevajo k ozaveščanju za boljšo skupno prihodnosti.

Na regatnem polju je Deep blue z mednarodno zasedbo ponosnim Tržačanom vsaj za leto dni odvzela prestižni primat. To pa je tudi vse, kar gre zmagovalcu edinstvene regate s skupnim startom (letos 1614 jadrnic), iz katere je podjetnim tržaškim prirediteljem v več kot polstoletni zgodovini uspelo sestaviti prireditev, ki jim jo marsikje zavidajo. Pa ne le v Italiji. Regate, tudi odmevne ter s še več blišča, kot jo ponuja tržaška, so namreč lahko zelo učinkovita promocija turističnih in drugih središč. Bogati lastniki supermaksijev z razpetimi jadri kujejo razne dobičke, a Barkolana tudi brez neposrednih denarnih nagrad ostaja edinstvena.

Sicer pa se ve, da so prav maksi jadrnice prireditev dvignile na današnjo raven. In pri tem ni treba biti skromen in ne priznati, da so pred Trstom prenekatere jadrale na slovenski pogon.

Učinek, ki ga na številnih ravneh prinaša prestižni dogodek, je večplasten, Barkolana pa vse prej kot le športna regata. Veliki dogodek ni plod kakšne gostujoče organizacije (velikega prvenstva), temveč je nastal v Trstu po zaslugi tržaškega znanja oziroma sposobnosti. Prireditelji, zgodba se je začela v barkovljanskem jadralnem klubu, so letos uspeli mesto za dober teden dni obogatiti s 170 prireditvami z raznovrstno vsebino. Neposredno je bilo pri izpeljavi programa vpetih več kot 200 prostovoljcev, približno 15 jih Barkolana zaposluje vse leto. Seveda je v paleti prireditev največ športnih, ki se lepo dopolnjujejo. Izpostaviti gre letošnji nov zahteven organizacijski korak - tridnevno regato za lovoriko Portopiccola, namenjeno jadrnicam, daljšim od 16 metrov. Dragim velikankam je za špalir pred Velikim trgom pač treba ponuditi kaj več od zgolj enodnevne prestižne dirke, da bodo zadovoljni tudi njihovi bogati pokrovitelji. Sicer pa se ve, da so prav maksi jadrnice prireditev dvignile na današnjo raven. In pri tem ni treba biti skromen in ne priznati, da so pred Trstom prenekatere jadrale na slovenski pogon.


Preberite še


Najbolj brano