Na Barkolani tudi Drago Jančar

Uživaj, je slogan 54 Barkolane, ki bo s tradicionalnim najbolj množičnim skupinskim startom jadrnic na svetu vrhunec doživela prihodnjo nedeljo. V tednu dni pred Barkolano prireditelji pripravljajo skoraj neverjetnih 170 dogodkov.

V lanski burji je Arca spretno izkoristila okvaro na slovenski 
jadrnici. Foto: Damjan Balbi
V lanski burji je Arca spretno izkoristila okvaro na slovenski jadrnici. Foto: Damjan Balbi

TRST > “Vesel sem, da se letošnja Barkolana in dogajanje okoli nje po vseh kriterijih vrača v čase pred pandemijo. Zadnji dve izvedbi prireditve so močno oteževale koronske omejitve, lani nam jo je zagodla še močna burja, tako da so manjše jadrnice regato končale celo predčasno,” se je na zadnji predstavitvi pred velikim nedeljskim dogodkom dogajanja v zadnjem obdobju prestižne regate spomnil Mitja Galuz, predsednik jadralnega kluba Societa velica Barcola Grignano, ki vsa leta povezuje organizacijski ustroj velike prireditve. Glede na trend vpisov zadnjih dni prireditelji na startu 54. Barkolane pričakujejo približno 2000 jadrnic, četrtina teh bo nedeljsko regato pričakala na privezih pred Velikim trgom. Med letošnje novosti sodi tudi regata za jadrnice razreda maksi, ki bo sredi tedna, med tekmovalne izzive pa tudi regata Go to Barcolana from Slovenija, dan pred velikim nedeljskim dogodkom. Pestro dogajanje bo ta teden tudi na nabrežju, predvsem v prostorih nekdanje ribarnice in v starem pristanišču. Med odmevnejšimi dogodki bo posvet Sea Summit na temo trajnostnega razvoja in tridnevni literarni festival. V prireditvenem prostoru nekdanje ribarnice bodo ob koncu (8. oktobra ob 18.30) gostili tudi slovenskega pisatelja Draga Jančarja. v petek pa bo v gledališču Miela nastopila italijanska pevka Joan Thiele. Sicer so na nabrežju od sobote že odprte stojnice glavnih pokroviteljev desetdnevnega dogodka, ponudniki turističnih in trgovskih storitev pa se bodo tam predstavljali od srede. Razsežnosti Barkolane ponazarja tudi poteza Italijanskih železnic, ki bodo za konec tedna na tračnice poslale 42 izrednih regionalnih vlakov, ki bodo v Trst vozili iz Vidma, Pordenona, Gorice in Portogruara, cene vozovnic pa bodo ob tej priložnosti cenejše.

Kaj bo k regati dodalo vreme

Desetdnevna prireditev bo višek dosegla v nedeljo, 9. oktobra, ko bo ob 10.30 topovski strel oznanil začetek velike tekme oziroma hkratni start vseh jadrnic. Vremenske razmere so že večkrat omogočile, da so tudi manjše jadrnice stopile v ospredje, že vrsto let pa se za končno zmago vendarle pričakovano borijo le velikanke. Lani sta v močni burji prestižno zmago lovili tržaška Arca SGR in slovenska Way of Life. Slovenci so vodili vse do tretje stranice, zaradi okvare na glavnem jadru pa niso zdržali do konca. Zmagovalka, 100-čeveljska Arca, je bila na lanski Barkolani največja jadrnica v Tržaškem zalivu.

2000

jadrnic prihodnjo nedeljo na startu pričakujejo prireditelji 54. Barkolane. Več kot tisoč jih je bilo prijavljenih že včeraj, med njimi tudi 13 supermaksijev.

Slovenski favorit - Way of Life

Slovenska lepotica spet prihaja v Trst, a izključno na Barkolano. Zaradi pomanjkanja časa in drugih obveznosti se namreč slovenska supermaxi jadrnica ne bo udeležila pripravljalnih regat. Motor poadke ostaja nekdanji olimpijec Gašper Vinčec, odločitev o krmarju pa bodo sprejeli v dneh pred velikim startom, Lani je v močni burji tudi po poškodbi Vinčeca jadrnico krmaril Mauricio Benčič. Jadrnica Way of Life, nekdanja Morning Glory, ki je v letih 2017 in 2018 na Barkolani zmagala ko Spirit of Portopicolo, s slovensko ekipo sicer v Tržaškem zalivu sicer še ni zmagala, je pa medtem pristala povsem v slovenski lasti. Konzorcij lastnikov ima s 26,6 metra dolgo jadrnico jadrnico po Barkolani velike načrte. Po dveh sredozemskih regatah se bo jadrnica prvič preizkusila v prečkanju Atlantika na regati Lanzarotre - Grenada, prihodnjo pomlad pa bo sodelovala na nekaterih karibskih regatah.

Razsežnosti Barkolane ponazarja tudi poteza Italijanskih železnic, ki bodo za konec tedna na tračnice poslale 42 izrednih regionalnih vlakov, ki bodo v Trst vozili iz Vidma, Pordenona, Gorice in Portogruara, cene vozovnic pa bodo ob tej priložnosti cenejše.


Najbolj brano