Če ne bo dogovora, se ob 18. uri začne stavka

Po torkovih in sredinih pogajanjih in včerajšnjem premoru se danes nadaljujejo pogajanja med predstavniki Hitove uprave in stavkovnega odbora iz vrst sindikata igralniških delavcev. Do odgovora, ali stavka bo ali ne, bo treba, kot kaže, čakati vse do napovedanega začetka stavke.

Če bo do stavke v Hitu prišlo, bodo stavkajoči v uniformah na 
delovnih mestih, a ne bodo opravljali dela. Foto: Veronika Kravos
Če bo do stavke v Hitu prišlo, bodo stavkajoči v uniformah na delovnih mestih, a ne bodo opravljali dela. Foto: Veronika Kravos

NOVA GORICA > “Pogajanja so potekala v torek in sredo, danes pregledujemo, kar smo se dogovarjali, jutri ob 9.30 uri pa gredo pogajanja dalje,” je včeraj povedal Erik Krašna, predsednik stavkovnega odbora in sindikata igralniških delavcev (SIDS) v Hitovi novogoriški enoti.

“Polovico zahtev, tiste najbolj pereče, smo dali skozi. Uprava je včeraj predstavila nekatera svoja stališča, da so pri nekaterih zahtevah potrebni tudi določeni postopki. Ali bomo v petek stavkali ali ne, je odvisno le od uprave,” je še povedal Krašna.

Erik Krašna

sindikat igralniških delavcev

“Ali bomo stavkali ali ne, je odvisno le od uprave.”

Za komentar poteka pogajanj smo zaprosili tudi Hitovo upravo. Zanimalo nas je tudi, kaj bi stavka pomenila za Hit, kaj za goste, in kako se v družbi pripravljajo nanjo. V upravi so potrdili, da pogajanja tečejo in se bodo nadaljevala tudi danes.

“V primeru, da bi do dogovora prišlo pred začetkom napovedane stavke, bomo javnost o tem pravočasno obvestili, sicer pa bo na končno odločitev sindikata SIDS potrebno počakati do napovedanega začetka stavke,” so še sporočili iz uprave družbe.

Zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje

Če do dogovora ne bo prišlo, bodo delavci, ki se bodo odločili za stavko, stavkali v uniformah na svojih delovnih mestih, vendar ne bodo delali. Po napovedi bi stavka potekala v igralno-zabaviščnih centrih Perla, Park, Drive in, Mond in Aurora. Danes naj bi trajala od 18. do 24. ure oziroma do dveh zjutraj v soboto in po takem vzorcu ob koncih tedna do izpolnitve zahtev, s tem da je ob nedeljah predviden potek stavke od 16. do 24. ure.

V napovedi stavke je kar 18 stavkovnih zahtev. Med najpomembnejšimi je dvig osnovnih plač v igralništvu, saj, kot navajajo v SIDS, kar 900 delavcev od 1500 zaposlenih prejema nižjo osnovno plačo od minimalne. Navajajo tudi, da je izključno zasluga zaposlenih, da dolg Hita, ki je leta 2010 znašal približno 116 milijonov evrov, letos znaša le še 28 milijonov evrov. In ker je družba v prvih osmih mesecih letos ustvarila približno deset milijonov evrov dobička, ne vidijo razloga, da ne bi dvignili plač zaposlenim.

Radi bi tudi boljše storitve za obiskovalce

V sklepu o začetku stavke so navedli tudi, da se je nominalna vrednost mesečne plače igralniškega delavca v Hitu na lokacijah v Novi Gorici v zadnjih desetih letih znižala na četrtino nekdanje mesečne plače. Zahtevajo tudi striktno spoštovanje vseh sporazumov in pogodb, česar naj uprava ne bi spoštovala. Takoj zahtevajo ponovno uvedbo študentskega dela, valejev, šoferjev in strežbe pijače gostom na igralnih mizah in avtomatih, kar bi pomenilo boljšo storitev za goste ...

V sindikatu gostinstva in turizma (GIT) se do stavke, ki so jo napovedali v SIDS, ne opredeljujejo.

“Od tega se bomo distancirali. Se pa v sindikatu GIT zavzemamo za dvig osnovnih plač (tarifne lestvice) vsem zaposlenim v Hitu, ne zgolj enega tarifnega razreda. Menimo, da bi s tem uredili razmerje med plačami in deloma tudi napredovanje v podjetju. Vsi trije sindikati smo že aprila upravi predlagali dvig tarifne lestvice in uskladitev z branžno kolektivno pogodbo,” je povedala Erika Birsa, predsednica sindikata GIT v Hitu.


Najbolj brano