S portoroškega letališča letel tudi Mark Wahlberg

Če bi filmski zvezdnik Mark Wahlberg prihodnje leto spet letel s portoroškega letališča - od tam je po snemanju v Piranu minuli petek z zasebnim letalom letel v Rim - bi videl prenovljen potniški terminal ter zeleno in čez čas povsem digitalizirano letališče. Vse so to načrti Aerodroma Portorož, kjer za prihodnjo sezono napovedujejo tudi nove redne letalske povezave.

Z Letališkim dnevom so danes obeležili 60-letnico delovanja Letališča Portorož. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Z Letališkim dnevom so danes obeležili 60-letnico delovanja Letališča Portorož. Foto: Tomaž Primožic/FPA

SEČOVLJE > Portoroško letališče je 60 let delovanja praznovalo v širokem krogu obiskovalcev, ki so v soboto prišli na dan odprtih vrat, in z ambicioznimi načrti, tudi za zeleno preobrazbo. Prenovili bodo potniški terminal in na strehe postavili sončne elektrarne. “Z energetsko sanacijo bomo postali prvo energetsko neodvisno letališče v Srednji Evropi in na Balkanu,” pravi direktor Bernard Majhenič.

Nove redne povezave

Za prihodnjo turistično sezono pa se obetajo tudi nove redne povezave. “Redne linije bomo imeli, vprašanje je samo, koliko jih bo. Tri povezave že imamo zagotovljene,” napoveduje direktor Majhenič. Z družbo Van Air Europe so podpisali pismo o nameri, njena letala bi dvakrat tedensko letela v Brno, Prago in Budimpešto.

Do konca leta bodo promovirali povezavo na destinacijah, nato bodo ocenili potencialno število potnikov. “Ne želimo, da bi se ponavljale zgodbe iz preteklih let, ko so z letalom, ki so ga sofinancirali lokalne turistične organizacije in hotelirji, potovali po trije potniki,” je opozoril Majhenič. Za uspeh bi potrebovali po 30 potnikov na vsakem letu.

V zaključni fazi so tudi pogovori z družbo Air Serbia za linijo Beograd-Portorož in z družbo Elba Air za linijo Portorož-Lugano.

Milijon evrov za energetsko sanacijo

V energetsko sanacijo bodo vložili približno milijon evrov, večinoma iz lastnih in državnih virov, računajo pa še na sofinanciranje z evropskimi sredstvi. Projekti za sončno elektrarno so nared, pričakujejo, da bo končana do prihodnjega aprila, potrebujejo pa še dovoljenje za priključitev na električno omrežje.

Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je ocenila, da portoroško letališče sledi viziji slovenskega turizma, saj spodbuja trajnostni, odgovorni in vključujoči turizem: “Pozdravljamo projekte, ki izboljšujejo kakovostno doživetje gostov in prispevajo k uresničevanju osrednjega cilja slovenskega turizma, to je višja dodana vrednost.” dejala.

Piranski župan Đenio Zadković je pozdravil načrtovane in dolgo pričakovane naložbe. Te so po njegovem mnenju nujne, saj je turizem najpomembnejša gospodarska dejavnost v občini. “To so vrata našega turizma,” je poudaril.


Najbolj brano