Cimos je zdaj nemški, računajo na sinergije

Cimos je, pričakovano, dobil nove lastnike. Nemška družba Mutares SE & Co. KGaA je uspešno izpeljala prevzem tega podjetja in njegovih hčerinskih družb. Cimos bo tako po novem deloval kot ključna vzhodnoevropska platforma za Mutaresov segment avtomobilizma in mobilnosti.

Cimos bo z Mutaresom  postal ključna  platforma za  njegov 
segment avtomobilizma in mobilnosti.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Cimos bo z Mutaresom postal ključna platforma za njegov segment avtomobilizma in mobilnosti.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Skupino Cimos je pred petimi leti prevzela italijanska družba TCH, zdaj, po reorganizaciji, pa jo je prodala nemškemu Mutaresu. Kupnine ne razkrivajo, prepričani pa so, da prodaja prinaša priložnosti za obe strani.

Pridružitev Mutaresovi platformi Automotive & Mobility ponuja sinergije, tako skupini Cimos kot skupini Mutares. Skupina Cimos omogoča Mutaresu vzpostavitev strateške avtomobilske platforme in dostop do Cimosovega strojnega parka oziroma opreme po konkurenčnih proizvodnih stroških. Po drugi strani pa bo vstop v skupino Mutares omogočilo rast poslovanja Cimosa in večjo izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti.

Gino Berti, glavni izvršni direktor, ki je skupino Cimos vodil zadnjih petih let, je zadovoljen: “Cimos je pod okriljem skupine TCH uspešno prebrodil tako dobre kakor tudi slabe čase. V tem obdobju smo se bili primorani soočiti z nizom okoliščin brez primere; od covida do pomanjkanje čipov in nenazadnje ukrajinske krize z vsemi negativnimi posledicami, ki jih je ta povzročila globalnemu gospodarstvu.” Dodal je še, da je to zasluga vseh - od kupcev, dobaviteljev do Cimosovih zaposlenih.

Mutares je dolgoročni operativni vlagatelj

Mutares SE & Co. KGaA, München je delniška družba zasebnega kapitala s sedežem v Münchnu, pisarne pa ima v devetih evropskih državah. Prevzema srednje velika podjetja s sedežem v Evropi, ki imajo potencial za izboljšanje svojega poslovanja. Najprej jih ponovno pozicionirajo in stabilizirajo njihovo poslovanje, zatem pa jih prodajo.

Mutares aktivno podpira in razvija portfeljska podjetja z lastnimi investicijami in operativnimi ekipami. Mutares ima trenutno v svojem portfelju 25 podjetij v treh različnih sektorjih. Skupina Mutares ima približno 14.000 zaposlenih po vsem svetu, lani je ustvarila 2,5 milijarde evrov konsolidiranih prihodkov. Letos jih pričakujejo vsaj štiri milijarde, ldo leta 2025 pa naj bi se konsolidirani prihodki povzpeli na sedem milijard evrov.


Najbolj brano