Cepil se bo lahko vsak, ki si to želi

Novo cepivo proti covidu-19, namenjeno poživitvenemu tretjemu ali četrtemu odmerku, ki vsebuje tudi zaščito proti omikronu BA.1 in BA.2, je naročilo tudi več zdravstvenih domov (ZD) na Primorskem. Z njim so ponekod že te dni pričeli cepiti ali bodo to storili prihodnji teden. Kot zagotavljajo, bodo z njim cepljeni vsi, ki si to želijo in se pridejo cepit.

Vsak, ki si to želi, bo cepljen z novim cepivom proti covidu-19, ki je 
zdaj že na voljo, sporočajo iz primorskih ZD, kjer so ponekod to 
cepivo že prejeli ali pa ga naročajo in bo na voljo prihodnji 
teden.  Foto: Danijel Cek
Vsak, ki si to želi, bo cepljen z novim cepivom proti covidu-19, ki je zdaj že na voljo, sporočajo iz primorskih ZD, kjer so ponekod to cepivo že prejeli ali pa ga naročajo in bo na voljo prihodnji teden.  Foto: Danijel Cek

PRIMORSKA > Veliko primorskih zdravstvenih domov (ZD) je že naročilo tudi novo cepivo proti covidu-19, primerno le za poživitvena odmerka. Le nekateri tega niso storili, denimo koprski, ker bodo počakali na dobavo najnovejšega, ki vsebuje zaščito tudi proti omikronu BA.4 in BA.5 in bo na voljo konec leta. Vsi primorski ZD cepijo tudi z doslej registriranimi cepivi, primernimi tako za osnovna kot za poživitvena odmerka in vsebujejo zaščito proti wuhanski različici novega koronavirusa.

Povsod dodajajo še, da bodo v kratkem začeli cepiti tudi proti sezonski gripi, saj v kratkem pričakujejo letošnje cepivo.

Slovenija: največ okužb v Evropi

Po podatkih NIJZ in Covid sledilnika beleži Slovenija največji tedenski prirast novih okužb s covidom-19, ki znaša 30,8 odstotka. Od začetka pouka je Slovenija po pojavnosti novih okužb na prvem mestu v Evropi. Za njo so Grčija, Avstrija, Srbija in Litva. V sredo je bilo pri nas hospitaliziranih 110 okuženih, 12 na intenzivni terapiji, umrli so štirje oboleli s covidom-19.

Z novim cepivom proti covidu-19 so včeraj popoldne že začeli cepiti v postojnskem ZD. Naročili so ga takoj, ko je bilo to mogoče. “Cepimo tako z novim cepivom kot z vsemi preostalimi, ki so v uporabi. Tako se lahko cepijo vsi, ki potrebujejo osnovni odmerek, in tisti, ki želijo prejeti poživitvenega,” je povedala direktorica Irena Vatovec. ZD namerava okrepiti oglaševanje za cepljenje. V kratkem bodo začeli cepiti še proti gripi.

Čeprav so nam v torek v sežanskem ZD povedali, da novega cepiva niso prejeli, nam je včeraj v. d. direktorice Katja Simunich Kneževič sporočila, da so pravkar prejeli 180 odmerkov in bodo z njimi vse, ki si to želijo, začeli cepiti 21. septembra med 15. in 17. uro. Predhodne najave niso potrebne, jih pa tudi sprejmejo. Cepijo pa še tudi s preostalimi cepivi proti covidu-19 vsakogar, ki si to želi.

V ajdovskem ZD so včeraj oblikovali naročilo tudi za novo cepivo, primerno za poživitvena odmerka. Sporočajo, da bo na voljo v kratkem. Direktor Egon Stopar obljublja, da bodo, ko bo cepivo prispelo, prebivalstvo s tem javno seznanili in pozvali k cepljenju.

Z novim cepivom bodo že jutri pričeli cepiti za to naročene tudi v piranskem ZD. Zagotavljajo, da imajo dovolj zaloge tega cepiva za poživitveni odmerek, prav tako tudi ostalega cepiva za osnovno cepljenje proti coviodu-19. “Vsi, ki se želijo cepiti, pa se morajo predhodno na to naročiti pri svojem osebnem zdravniku,” sporoča direktor Matjaž Krajnc in dodaja, da nihče, ki si želi biti cepljen, ne bo ostal neoskrbljen.


Najbolj brano