Tržaški boj za tovarno Wärtsilä očitno zaman

Finska multinacionalka Wärtsilä ni popustila niti na sestanku pri ministru za gospodarstvo Giancarlu Giorgettiju v Rimu: tovarno ladijskih motorjev iz Trsta bo selila na Finsko in v Boljuncu odpustila 451 zaposlenih, med njimi so tudi Slovenci.

Sobotne demonstracije, s katerimi so zahtevali, da se proizvodnja 
v podjetju Wärtsilä ne preseli na sever, niso zalegle.  

 Foto: FOTODAMJ@N
Sobotne demonstracije, s katerimi so zahtevali, da se proizvodnja v podjetju Wärtsilä ne preseli na sever, niso zalegle.  Foto: FOTODAMJ@N

BOLJUNEC, RIM > Italijanska vlada je skušala ponovno prepričati vodstvo finske družbe, naj prekliče selitev proizvodnje v mesto Vaasa in ohrani delovna mesta, ki bi jih posledično ukinili. Na sestanku so bili še sindikati, minister za delo Andrea Orlando, podporo pa so na daljavo izrazili še predsednik deželne vlade Furlanije - Julijske krajine Massimiliano Fedriga, dogajanje je spremljala tudi vodja poslanske skupine Demokratske stranke Debora Serracchiani. Vsi so želeli od Fincev doseči, da bi družba vsaj zamrznila odločitev o selitvi.

A ni zaleglo. Izvršni direktor finske družbe Håkan Agnevall in predsednik italijanskega dela Wärtsilä Italia Andrea Bochicchio so ponovili, da je konec proizvajanja ladijskih motorjev v tovarni pri Boljuncu. Dejali so, da nameravajo tu ohraniti servisiranje in raziskovanje in sorodne dejavnosti, za katere je zadolženih 500 zaposlenih. Nameravajo pa imenovati svetovalca, ki bi iskal rešitve za boljunsko tovarno. Sindikati pravijo, da je to obljuba brez vsebine, saj da nameravajo prodati prazno tovarno. Izvedeli so, da naj bi Wärtsilä prejela 250 milijonov evrov subvencij finske vlade, če razširi proizvodnjo v matični državi.

Antonio Roda

sindikat UILM

“Klofuto so primazali ne le Trstu in delavcem, ampak celotni Italiji.”

“To, kar počnejo finski lastniki, je nedopustno. Klofuto so primazali ne le Trstu in delavcem, ampak tudi celotni Italiji,” je po poročanju Radia Slovenija poudaril Antonio Roda iz sindikat UILM.

Italijanska ministra sta napovedala, da se bodo za tovarno borili tudi po pravni poti, pritožbe že vlaga tudi dežela FJK in napoveduje sodni boj.


Najbolj brano