Hvaležni prednikom skrbijo za dediščino

V župnijski cerkvi sv. Vida v Podnanosu so v soboto z blagoslovom predali namenu obnovljene cerkvene orgle. Pnevmatske orgle so bile izdelane leta 1980, po obnovi registrov in piščali pa bodo z zvočno barvitostjo še naprej spremljale mešani cerkveni pevski zbor Stanko Premrl.

V župnijski cerkvi sv. Vida v Podnanosu so blagoslovili obnovljene 
orgle, ki bodo tudi v prihodnje ubrano spremljale cerkveni pevski 
zbor. Foto: Dejan Fabčič
V župnijski cerkvi sv. Vida v Podnanosu so blagoslovili obnovljene orgle, ki bodo tudi v prihodnje ubrano spremljale cerkveni pevski zbor. Foto: Dejan Fabčič

PODNANOS >“Ob tem pomembnem dogodku smo veseli. Vsaka stvar, ki se jo uspe narediti v župniji, je neke vrste izraz hvaležnosti prednikom in skrb za ohranjanje kulturne dediščine,” je ob slovesnem blagoslovu obnovljenih orgel v cerkvi sv. Vida v Podnanosu povedal župnik Tomaž Kodrič.

Nepogrešljive spremljevalke pevcev mešanega cerkvenega pevskega zbora, ki nosi ime po domačinu, duhovniku in skladatelju Stanku Premrlu, so leta 1980 izdelali v orglarski delavnici Antona Jenka v Šentvidu nad Ljubljano. “Obnova je bila že nujna, saj določeni registri niso več delali, ob tej priložnosti se je prenovilo tudi igralnik in piščali. Za obnovo orgel je poskrbel orglarski mojster Marjan Bukovšek, ki je sodeloval že pri njihovi izdelavi v Jenkovi delavnici, naša želja pa je bila, da se ohrani čim več originalnih piščali. Nekatere med njimi so stare že več kot sto let,” je pojasnila organistka in zborovodkinja Anja Jurca, ki je vesela, da bo uglašena orgelska spremljava še dolgo spremljala domače pevce.

Mašo je vodil koprski škof Jurij Bizjak, na slovesnosti pa so se zbrali številni domačini, ki so ponosni na dediščino prednikov in so s prostovoljnimi prispevki zagotovili več kot polovico zneska za 14.800 evrov vredno obnovo orgel.


Najbolj brano