Prijeli dva prevoznika ilegalcev, tretji na begu

V koprskem priporu sta se minuli konec tedna znašla še dva prevoznika ilegalnih prebežnikov, oba državljana Srbije. Letos so kriminalisti in policisti koprske policijske uprave obravnavali že 81 osumljenih vodičev in prevoznikov, za rešetkami koprskega pripora se je znašlo 55 osumljenih.

Policisti  so  v  noči na  petek   prestregli  dve  vozili,  v katerih  so  
prevažali  devet  ilegalnih  prebežnikov.  Foto: PU Koper
Policisti so v noči na petek prestregli dve vozili, v katerih so prevažali devet ilegalnih prebežnikov.  Foto: PU Koper

ISTRA > Na številko 113 koprskega operativno komunikacijskega centra je v četrtek kmalu po 22. uri poklicala domačinka in povedala, da je med Sirči in Koromači, vasema na koprskem podeželju, blizu meje s Hrvaško, opazila več vozil, v katera so vozniki pobrali ilegalne prebežnike, nato pa so tri vozila odpeljala. Policisti z OKC so informacijo o vozilih posredovali policijskim patruljam na terenu. Med vožnjo od Rižane proti Gračišču so v nasprotni smeri policisti že srečali vozila in jih poskušali ustaviti.

Vozniki pa se za znake policistov niso zmenili in so začeli bežati. Dve vozili, belega golfa in srebrnega golfa variant, so ustavili, voznik z belim citroenom C3, ki je spremljal prevoz prebežnikov, pa je pobegnil.

Najeta golfa sta vozila Srba, stara 31 in 37 let. Eden je v vozilu peljal štiri turške državljane, drugi pet. Oba osumljenca so pridržali.

Podružnica v Izoli

S tem pa se delo policistov in kriminalistov še ni končalo, saj so v soboto opravili hišno preiskavo v Izoli. Srba sta skupaj s še neznanimi sostorilci že več mesecev, vsaj od februarja, neprijavljena živela na območju Izole.

Med hišno preiskavo so kriminalisti zasegli elektronske naprave in ostale predmete, pomembne za dokazovanje. Po končanem postopku so oba s kazensko ovadbo odpeljali na zaslišanje k dežurnemu preiskovalnemu sodniku. Državna tožilka je za oba predlagala pripor, ker se je sodnik strinjal z njo, so osumljena odpeljali za zapahe koprskega zapora.

Do konca avgusta v priporu končalo 55 osumljenih

Na območju koprske policijske uprave so letos obravnavali 89 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in 81 osumljenih. Na koprsko sodišče so pripeljali 57 osumljenih, sodnice in sodniki pa so pripor odredili za 55 osumljenih. V zadnjem času je med njimi več srbskih državljanov.

Minuli konec tedna, od petka do včeraj zjutraj, so na območju koprske uprave prestregli 300 ilegalnih migrantov. Do konca avgusta so na tem območju policisti obravnavali skupno 5176 ilegalnih migrantov, v enakem obdobju lanskega leta pa 2648 tujcev.

Število ilegalnih prehodov je skokovito naraslo v poletnih mesecih, saj so policisti od začetka junija do konca avgusta obravnavali 3154 ilegalnih migrantov (v enakem obdobju lanskega leta pa 1541 tujcev).

Letos je med ilegalnimi migranti največ državljanov Afganistana, Pakistana, Indije, Bangladeša, Turčije in Nepala, v zadnjih nekaj mesecih pa so ustavili tudi 140 državljanov Kube.

Za mednarodno zaščito je do konca avgusta zaprosilo že 3438 tujcev. Hrvaškim policistom so jih vrnili 1221, večino ostalih pa so namestili v center za tujce.


Najbolj brano