S pametnimi vinogradi do manjših stroškov in čim manjših obremenitev okolja

Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko in ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh sta si ogledali sadove projektov s področja digitalizacije podeželja, pri katerih sodeluje več partnerjev. Gre za projekta pametnih vasi, v katerega so vključene tudi Šmarje, in pametnih vinogradov.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

ŠMARJE. ŠKOCJAN, BERTOKI > Cilj prvega projekta, Šmarje-pametna vas, je uvajanje naprednih informacijskih orodij, kar prispeva k večji kakovosti življenja krajanov vseh generacij. V okviru projekta so vaščani Šmarij pridobili sredstva za internetno infrastrukturo. “V sklopu projekta smo dobili tudi platformo, preko katere ponujamo dve storitvi - e-skupnost, pri čemer s kratkimi sporočili skušamo informirati vaščane, in e-promocija, v okviru katere promoviramo lokalne proizvajalce,” je povedal Patrik Pucer.

Drugi projekt pa so pametni vinogradi. S pomočjo sodobnih tehnologij merijo različne parametre - hitrost vetra, vlažnosti tal in listov ... “Vsi ti podatki nam omogočajo, da pravočasno in čim manj posegamo v vinograd, kar se tiče škropljenja. Končni cilj projekta je čim manjša uporaba fitofarmacevtskih sredstev, kar pomeni tudi manj stroškov,” je pojasnil Matej Kralj, mladi prevzemnik kmetije Kralj v Škocjanu. “Tako bomo tudi zmanjšali slabe vplive na okolje, saj bodo nanosi fitofarmacevtskih sredstev manj pogosti,” dodaja vinogradnik in vinar Andrej Krmac iz Bertokov.

Z analizo senzoričnih podatkov bodo strokovnjaki s Fakultete za elektrotehniko oblikovali prognostične modele, s katerimi bodo vinogradniki lahko učinkovito obvarovali vinograde.


Najbolj brano