Goljuf jo je peljal na banko po 10.000 evrov

Koprski kriminalisti preiskujejo goljufijo, ki je k sreči ostala pri poskusu. Neznanci so starejšo žensko v Ankaranu prepričali, da gre na banko dvignit 10.000 evrov, da bi preverili, če so bankovci pristni. Podobno goljufijo so obravnavali že pred časom, ko se je storilec lažno predstavljal kot policist.

Fotografija je simbolična. Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo
Fotografija je simbolična. Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

ANKARAN > Policisti so prijavo o goljufih, ki so poskušali pretentati starejšo žensko v Ankaranu, dobili v četrtek popoldne. Neznanci so zjutraj potrkali na njenem domu in jo nato prepričevali, naj gre na banko, dvigne 10.000 evrov in jih prinese domov. Tam bi preverili, če so bankovci ponarejeni. Eden od storilcev jo je peljal celo na banko, saj ženska ne more hoditi. Na banki pa ženski denarja niso izročili, saj je šlo za preveliko vsoto, je pojasnila Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi na koprski policijski upravi.

Ko se je ženska brez denarja vrnila domov, so jo goljufi ponovno prepričali, naj gre še enkrat na banko, vendar se je tudi tokrat vrnila praznih rok. Storilci so po drugem poskusu odšli.

Goljufi se predstavljajo kot policisti ali župniki

Podoben primer so policisti koprske policijske uprave obravnavali tudi pred kratkim. Goljufi so poskušali svojo žrtev prepričati, da morajo preveriti, ali so bankovci pristni. Da bi bili bolj prepričljivi, so se lažno izdajali za policiste. Takšne goljufije so policisti obravnavali tudi v drugih slovenskih krajih.

Na koprski policijski upravi opozarjajo, da se pojavlja več različnih načinov goljufij, pri katerih storilci potrkajo na domove potencialnih žrtev. “Storilci so izvirni in vedno znova najdejo nove načine. Velikokrat poskušajo ogoljufati starejše osebe,” pojasnjujejo na policiji. Starostnikom zato svetujejo, naj bodo posebej pozorni, ko jih na domu obiščejo neznanci. Goljufi se oglasijo kot poštarji, ki morajo dostaviti pismo ali paket, kot duhovniki, ki bi radi blagoslovili hišo, včasih celo kot policisti, ki iščejo domnevne tatove ali roparje.

Drzne tatvine storilci izvajajo na pretkan način. Žrtve zavedejo z izgovori, da bodo opravili neka dela ali meritve. V takih primerih se predstavljajo kot delavci komunalnih ali telekomunikacijskih podjetij, drugi jim natvezijo, da odkupujejo staro železo ...

Eden žrtev zamoti, drugi brska po hiši

Običajno delujejo v parih. Medtem ko se eden pogovarja z žrtvijo, drugi po stanovanju išče dragocenosti in zlatnino. Žrtev šele čez nekaj ur ali celo dni opazi, da so jo okradli.

Policisti svojcem starejših ljudi svetujejo, da se o takšnih primerih pogovorijo. Zabičajo naj jim, naj v svoje domove ne spuščajo neznancev. Če kljub temu ti zvonijo ali trkajo po vratih, svetujejo, da občani pokličejo policiste na številko 113.


Najbolj brano