Žirafe bodo zavzele obe Gorici

V središču Nove Gorice je že vse nared za nov festival uprizoritvenih umetnosti v gibanju Gotropolis, ki bo “žirafiziral” obe Gorici ter ustvaril novo obmejno urbano realnost. Danes popoldne bo karnevalska pot krenila iz obeh mestnih središč, jutri pa bo karavana šla po interaktivni poti okrog srčike obmejnih mest.

Vodja festivala Maja Poljanec Nemec, sicer igralka SNG Nova Gorica, je idejna in gonilna sila Gotropolisa. Foto: Ana Cukijati
Vodja festivala Maja Poljanec Nemec, sicer igralka SNG Nova Gorica, je idejna in gonilna sila Gotropolisa. Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Festival Gotropolis se lahko pohvali z mednarodno zasedbo nastopajočih in sodelujočih umetnikov ter ustvarjalcev, povezuje pa se čezmejno. “Prinaša raznorazne vsebine in dogodke na temo živali. Želimo predstaviti drug pogled na to območje dveh Goric in ponuditi kreativnost lokalnega območja, čezmejnosti in mednarodnih ustvarjalcev. Privabiti želimo vse socialne sloje. S festivalom odkrivamo drugačen pogled na to mesto,” o prvi, pilotni, izvedbi festivala uprizoritvenih umetnosti v gibanju Gotropolis pove vodja festivala Maja Poljanec Nemec, ki je sicer članica igralskega ansambla SNG Nova Gorica.

Dodaja, da bo tridnevni festival, ki bo od danes do nedelje zavzel obe mesti, tudi “žirafiziral” prostor in ustvaril novo obmejno urbano realnost.

Zakaj žirafa kot simbol Gotropolisa?

Kot pojasnjuje vodja festivala Maja Poljanec Nemec, je žirafa žival, ki simbolizira pogled z distance. Zanimivo pa je, da je z Gorico povezana preko zadnjega francoskega kralja, ki je pokopan na Kostanjevici. Karlu X. so namreč podarili žirafo kot diplomatsko darilo. To je bila ena izmed treh žiraf, ki so leta 1827 prispele v Evropo. Ta kameloleopard, kot so jo sprva imenovali, je tedaj v Evropi povzročil pravo žirafomanijo. Tri leta zatem se je zgodila julijska revolucija. “Do prestolnice kulture nas ločijo še tri leta, in mi si želimo sprememb, seveda na dobro ...” dodaja vodja festivala.

Ulični festival si želi postati tradicionalen

Popotni festival umetnosti in gibanja Gotropolis svojo pot začenja danes in to izven institucij - kot ulični festival. Ob 19. uri bo Promenada (karnevalska pot) istočasno krenila s Travnika v Gorici in Bevkovega trga v Novi Gorici. Vmes se bo ustavila tudi na Festivalu Mesto knjige na Delpinovi ulici, kjer bo na vrsti pogovor z žirafo. Za tem bo povorka šla naprej po Erjavčevi ulici do meje.

Obiskovalci bodo sledili lutkama žiraf in uporabili njuno sposobnost pogleda z distance. Pot bodo popestrile ulične intervencije, sklenila pa se bo na meji, kjer se bosta obe žirafi srečali in ustvarili portal. “Vsak, ki bo šel skozi portal, bo dobil novo, živalsko, identiteto … in z njo vstopil v Gotropolis,” pojasnjuje vodja festivala.

Pod oblikovalsko podobo festivala in delavnice izdelovanja žiraf se je podpisal slikar Enej Gala. Foto: Gotropolis

Karavana pa se v soboto ob 18. uri začenja na Trgu Evrope. “To bo voden interaktivni sprehod po zanimivih historičnih in fantazijskih zgodbah ulic Nove Gorice in Gorice. Na poti se bodo zvrstile različne intervencije, ki bodo pohodnikom pričarale nov pogled na somestje.

Uprizoritev ne bo (z)manjkalo

V soboto in nedeljo bo živahno in barvito na Livadi ob Trgu Evrope, v predoru Kostanjevica, v Carinarnici ... Napovedujejo več kot 40 dogodkov, od delavnic, pogovorov, koncertov, otroških predstav, debat, petja do inštalacij, za ljubitelje uprizoritvenih umetnosti vseh generacij. Pripravili so tudi natečaj za najboljšo fotografijo. Prav ta konec tedna bodo v goriškemu somestju prvič istočasno kar štirje festivali, ki se povezujejo.


Najbolj brano