Plezalna evforija

Optimistične napovedi o pravem bumu, ki ga v Koper prinaša nova velika infrastrukturna pridobitev - sodobna plezalna stena, se uresničujejo že na prvem koraku. Prireditelji so si včeraj meli roke, a hkrati tudi iskali rešitve za nenadejan tako množični napovedan prihod navdušencev nad športnim plezanjem v Koper. Za tekmo svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, ki bo danes in jutri, je bilo včeraj oddanih že 8500 vstopnic. Število je veličastno že zato, ker zelo verjetnih 10.000 gledalcev doslej v Kopru še ni bilo na nobeni športni prireditvi. Pa so bila tudi številna svetovna in evropska prvenstva, resda omejena z zmogljivostmi dvorane, sosede nove plezalne stene. Približek gre iskati le še v navijaški evforiji v že zelo oddaljenih drugoligaških nastopih nogometašev Kopra sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja.

Kaj je povzročilo takšno evforijo? Težko je še eno breme naložiti na ramena trenutno najbolj izpostavljene slovenske športnice, toda na dlani je, da so se množice še najbolj poistovetile s 23-letno Janjo Garnbret. Korošica je v zadnjem obdobju v športnem plezanju nadgradila ves trud svojih slovenskih predhodnikov in osvojila vse, kar je na tekmovalni poti v sicer še vedno razvijajoči se panogi športnega plezanja mogoče doseči. Enostavno, postala je Janja Nacionale. In sploh ni edina, z zadnjega evropskega prvenstva sta ob njenih treh zlatih kolajni srebrnega leska domov prinesla še Mia Krampl in Luka Potočar. Odličja z največjih tekmovanj pa najhitreje širijo popularnost panoge in večajo število navdušencev.

Ob tem gredo zasluge tudi vodstvu mestne občine, da je pravočasno spoznalo pomen plezalne stene, ki z ostalimi objekti Športni center Bonifika postavlja ob bok najbolj razvitim okoljem po svetu.

Za takšno povečano zanimanje je nedvomno zaslužna tudi 18 metrov visoka in 30 metrov široka mogočna plezalna stena. Njena sodobna postavitev ustreza najvišjim zahtevam športnega plezanja. Plezalni center Koper je z objektom zaokrožil infrastrukturo za vse tri plezalne discipline (balvansko, težavnostno in hitrostno), ve pa se, da prav objekti primarno omogočajo razvoj panoge. Ob tem gredo zasluge tudi vodstvu mestne občine, da je pravočasno spoznalo pomen plezalne stene, ki z ostalimi objekti Športni center Bonifika postavlja ob bok najbolj razvitim okoljem po svetu.

In ne nazadnje, k vnaprej zagotovljenemu tako množičnemu prihodu v Koper nekaj prispeva tudi sredozemski značaj kraja in regije, kjer je življenjski slog enostavno bolj sproščen kot marsikje po državi. Vikend ob morju v dobri družbi pa lahko predstavlja zmago celo že pred nastopom Janje Garnbret.


Preberite še


Najbolj brano