Ravnatelji: za prehrano v šolah je že dobro poskrbljeno

Ministrstvo za izobraževanje zaradi vsesplošnih podražitev predlaga, da bi cene šolske malice in oskrbnin v dijaških domovih za uporabnike ostale na ravni lanskih. Razliko v cenah bi pokrili iz državnega proračuna. O tem predlogu bodo morali dokončno odločiti poslanci.

 Osnovne šole že  zagotavljajo brezplačne malice in kosila  otrokom 
iz socialno šibkih družin.   Foto: STA
Osnovne šole že zagotavljajo brezplačne malice in kosila otrokom iz socialno šibkih družin.  Foto: STA

PRIMORSKA > Šolsko prehrano je sicer nedavno v ospredje postavil tudi Inštitutu 8. marec, kjer se zavzemajo za brezplačna kosila za vse osnovnošolce. To je tudi zaveza Golobove koalicije, zapisana v koalicijsko pogodbo, brezplačno malico in kosilo za osnovno- in srednješolce pa je včeraj predlagala tudi SDS.

Kaj o brezplačnem kosilu menijo primorski ravnatelji? Janez Kobe iz OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici se spominja leta 2008, ko je brezplačno prehrano za dijake uvedla Janševa vlada. Kobe je bil takrat organizator prehrane in spominja se, da je šlo ogromno hrane v smeti. Še več, bolj kot so sledili smernicam o zdravi prehrani, več hrane so dijaki zavrgli. “Mislim, da se hrana ne bo cenila, če jo bodo imeli vsi zastonj,” pravi. Strinja se s subvencioniranjem hrane, da je ta čim bolj dostopna, državo tudi poziva k plačevanju razlike med lanskimi in letošnjimi cenami. Ravnatelji bi si želeli tudi sistemizacijo delavcev v kuhinji, kar bi še prispevalo k pocenitvi hrane in bi bilo po njegovem boljše kot brezplačna hrana za vse.

Ingrid Poropat

OŠ Koper

“Za otroke, katerih družine si ne morejo privoščiti plačila prehrane, je poskrbljeno bodisi s subvencijami, bodisi iz šolskega sklada. Mislim, da na naši šoli na ta račun noben otrok ni prikrajšan za topli obrok.”

V našem šolskem sistemu subvencije šolske malice in kosila že veljajo. Do brezplačne malice so upravičeni učenci do šestega dohodkovnega razreda pri odločbi za otroški dodatek ali državno štipendijo (563,60 evra mesečnega dohodka na družinskega člana), do brezplačnega kosila pa učenci v prvih treh dohodkovnih razredih (do 382,82 evrov mesečnega dohodka na člana družine). Subvencija za malico dijakov je 100-, 70- ali 40-odstotna. Brez subvencionirane malice so le dijaki v 7. in 8. dohodkovnem razredu.

Raje pomoč pri nakupu učbenikov

“Za otroke, katerih družine si ne morejo privoščiti plačila prehrane, je poskrbljeno bodisi s subvencijami, bodisi iz šolskega sklada. Mislim, da na naši šoli na ta račun noben otrok ni prikrajšan za topli obrok,” pravi Ingrid Poropat iz OŠ Koper. Otrokom je ves dan na voljo sadje, na razpolago jim je tudi, kar ostane od malice. “Otrok lahko vzame več kot eno malico. Upam si trditi, da je na naši šoli in sploh na vseh šolah v Mestni občini Koper za to dobro poskrbljeno,” je prepričana.

Divaška ravnateljica Damijana Gustinčič meni, da je država do zdaj zelo dobro poskrbela za dostopnost prehrane v šolah in povišala delež upravičencev do subvencioniranih obrokov. “Brezplačno malico dobi zelo veliko otrok, a tudi delež brezplačnih kosil se je povišal,” pravi. “Brezplačna hrana naj ostane socialni korektiv za družine, ki so socialno ogrožene.” Namesto brezplačni prehrani za vse bi bilo denar bolje nameniti za nakupe dragih delovnih zvezkov ali pa za obogatitev šolskega programa z ekskurzijami in šolami v naravi, meni ravnateljica.


Najbolj brano