Bržan uradno v boj, Svoboda še čaka

Koprski župan Aleš Bržan je danes potrdil, da bo pri volilcih iskal podporo za nov mandat. Kljub temu pa še naprej ostaja neznanka, ali bo kandidiral pod okriljem Gibanja Svoboda, svoje stranke Lista Aleša Bržana oziroma, ali si lahko obetamo kakšno združevanje političnih moči.

 “Odločitev za vnovično kandidaturo zame ni bila samoumevna,” je 
na današnjem srečanju z novinarji dejal Aleš Bržan. Foto: Nataša Hlaj
“Odločitev za vnovično kandidaturo zame ni bila samoumevna,” je na današnjem srečanju z novinarji dejal Aleš Bržan. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Aleš Bržan ocenjuje, da se je dozdajšnje sodelovanje z Gibanjem Svoboda, zlasti pri interventnem dostavljanju vode v rižansko vodarno, izkazalo za odlično, vendar dodaja, da je podpora na županskih volitvah stvar postopkov znotraj stranke.

Policijski obhodi in verjetno videonadzor v Župančičevi ulici
Na današnjem varnostnem sosvetu so obravnavali problematiko (ne)varnosti življenja v mestnem središču po nedavnih dogodkih v Župančičevi ulici, kjer je domačine v zadnjih mesecih močno vznemirilo več podobnih nočnih eksplozij. “Tudi v policiji menijo, da je življenje v mestu varno, so pa že uvedli pogostejše obhode na tem predelu. Razmišljamo o namestitvi videonadzora v tej ulici, vendar mora svoje mnenje podati še informacijska pooblaščenka,” pojasnjuje koprski župan Aleš Bržan.

Brez konfliktov in s štirimi programskimi cilji

“Videti je bilo, kot da sem kolebal, a v resnici je odločitev padla že pred nekaj meseci. Ne bom dovolil, da bi si privoščili korake nazaj. V tem mandatu smo dokazali, da je Koper lahko ljudem prijazna občina, kjer je mogoče marsikaj narediti tudi brez konfliktov in samovolje. Rad bi, da nadaljujemo s tako politiko, ki smo si jo zastavili pred štirimi leti, ki pa jo je nujno nadgraditi, predvsem zato, ker so prioritete drugačne,” pravi koprski župan Aleš Bržan.

Prihodnje mandatno obdobje, če bo izvoljen, bodo krojile štiri programske usmeritve. Na seznamu so rešitev težav z vodooskrbo, energetska samooskrba, prehranska samooskrba in varovanje okolja.

Čeprav je za reševanje težav z vodo pristojna država, pa Bržan pravi, da se skupaj z Rižanskim vodovodom dogovarjajo z Italijo, da bi karseda hitro vzpostavili navezavo na opuščeni cevovod pri nekdanjem mejnem prehodu Sv. Barbara v bližini Hrvatinov, od koder bi lahko v sistem načrpali dragocene količin vode. Kar zadeva razsoljevanje, pa spomni, da je država v pomorskem prostorskem načrtu zapisala, da teh projektov ne podpira.

Za prihodnje generacije bo ključna zelena infrastruktura

Pri energetski samooskrbi napoveduje, da bodo v prihodnje kar nekaj streh javnih stavb prekrili s sončnimi paneli. Med drugim skladišča Libertas, OŠ Škofije in OŠ Koper, v Svetem Antonu načrtujejo sončno elektrarno.

Sicer pa Bržan k tem točkam prišteva še nujno ureditev železniške in cestne infrastrukture. “Konkretno se bomo morali lotiti tudi zelene infrastrukture, saj moramo bolje zastaviti rešitve za prihodnje rodove. Pomen dreves, odvodnjavanja, znižanje temperature v mestnih središčih so vprašanja, na katera moramo najti sistemske in dobre odgovore,” meni župan.

Dvigalo na Markovec, zdravstveni center, kopališče v Žusterni

Napoveduje, da se bodo v občini prihodnje leto lotili gradnje dolgo pričakovanega dvigala na Markovec. Za ta projekt so pridobili stavbno pravico, projekti so v delu. Domačini si lahko obetajo prenovo dotrajanega kopališča v Žusterni in gradnjo zdravstvenega centra pri novi garaži Sonce za poslovnim objektom Barka ob Ferrarski ulici v Kopru. Pri tem projektu si obetajo sofinanciranje države.

Obljublja tudi več naložb v gradnjo manjkajočega kanalizacijskega omrežja, pri čemer se bodo opirali na podatke iz katastra potreb, ki so ga izdelovali zadnji dve leti. “Dolgoročno nas bo tako obsežna naložba stala približno 50 milijonov evrov. Načrtujemo, da bi vsako leto za to zagotovili po dva milijona evrov,” pojasnjuje.

Bržan je zadovoljen je, ker so se občani zelo dejavno vključili v postopke odločanja, še zlasti s svojimi predlogi in odločitvami v okviru participativnega proračuna. “Javni denar so sami razporejali zelo preudarno ter učinkovito reševali težave svoje skupnosti,” pravi.


Najbolj brano