Željko in Marko sta “potrebovala” vse več kokaina

Po lanskih majskih aretacijah sredi Nove Gorice zaradi poslov s prepovedanimi drogami se sojenje obtoženim še ni končalo. “Skušamo dokazati tezo, da sta tajna delavca prekoračila svoja pooblastila in izzvala kriminalno dejavnost,” je namero obrambe povzela odvetnica Monika Mavsar. Obtoženi Aleš L. je povedal, da sta tajna delavca od njega zahtevala vse več kokaina.





Maja lani so do zob oboroženi policisti osumljence zaradi poslov s 
prepovedanimi drogami prijeli v Novi Gorici in okolici. Foto: Leo Caharija
Maja lani so do zob oboroženi policisti osumljence zaradi poslov s prepovedanimi drogami prijeli v Novi Gorici in okolici. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Sojenje Novogoričanom, ki so jih kriminalisti prijeli lani maja v središču Nove Gorice in okolici, je v polnem teku. Zaradi poslov s kokainom, konopljo in heroinom med letoma 2018 in 2021 se je pod obtožbo novogoriškega tožilstva znašlo dvanajst domačinov. Nekateri med njimi so krivdo priznali, drugi ne.

Željko je bil zanj prijatelj

Zaradi ponovitvene nevarnosti ostajata v priporu le še domačin Aleš L. in državljan Črne gore Nikola J., ki je za zapahi tudi zaradi begosumnosti. Do sedaj se še ni zagovarjal, Novogoričan pa je v svojem zagovoru opisal, kako sta delovala tajna delavca, ki sta se mu predstavila kot Željko in Marko. “Željka sem spoznal v najtežjem obdobju svojega življenja, on pa se mi je potožil, da mu strežejo po življenju. S časom je pridobil moje zaupanje, gostil sem ga tudi doma,” je pojasnil in senatu novogoriškega sodišču priznal, da sta bila sicer trava in kokain zaradi narave njegovega dela vedno prisotna, a v manjših količinah.

“Vedno sem trdo delal. Nikoli nisem videl več kot pet gramov kokaina naenkrat. Sem človek velike preteklosti in še večje prihodnosti,” je med drugim povedal in dodal, da se s preprodajo ni nikoli ukvarjal. Tajni delavec naj bi ga prosil, ali mu lahko priskrbi kaj kokaina, ker naj bi mu šlo za življenje ... “Željko je bil zame prijatelj. Priskrbel sem mu 100 gramov kokaina za 6000 evrov in mu zabičal, da je to zadnjič, ko mu pomagam, saj se s tem ne ukvarjam,” je še povedal.

Tajni delavec je bil s klici, sporočili in obiski vztrajen

A njuno prijateljevanje se s tem ni končalo. “Začel sem se mu izogibati, na njegove klice nisem odgovarjal, na sporočila nisem odpisoval, saj je postal nadležen. Ponujal sem mu različna dela, a njegov namen je bil drugačen ... Stalno mi je 'napenjal' 'dej, dej dej', jaz pa nisem želel teh poslov ... Tajna delavca sta me zavedla v to dejavnost.” V dveh mesecih naj bi zabeležil okoli 45 komunikacij tajnega delavca.

Po obtožbi tožilstva je 48-letni Novogoričan od konca leta 2018 do maja 2021 - v družbi ali ob pomoči drugih soobtoženih - v Novi Gorici, Postojni in Ljubljani večkrat posredoval pri prodaji kokaina.

Nikola J., edini tujec med obtoženimi, naj bi, tako trdi tožilstvo, v letih 2020 in 2021 v Novi Gorici in Ljubljani posredoval pri prodaji kokaina, Alenu M. pa naj bi policisti med hišno preiskavo našli več zavojev konoplje ter polavtomatsko pištolo glock, ki sodi med prepovedano orožje. Od junija ni več v priporu. “Tako se je odločil predsednik senata, saj ni dokazov, da bi bil vpleten v kriminalno dejavnost,” je povedal njegov odvetnik Simon Čehovin.

“Konopljo, za katero je analiza pokazala nizko prisotnost THC, je imel za lastno uporabo zaradi CBD, orožje pa za obrambo pred divjimi prašiči, saj živi na robu naselja,” je še pojasnil.

So se v spisu znašli nedovoljeni dokazi?

“Skušamo dokazati tezo, da sta tajna delavca prekoračila svoja pooblastila in izzvala kriminalno dejavnost,” je namero obrambe povzela odvetnica Monika Mavsar, ki zagovarja Nikolo J.“Na podlagi nedovoljenih dokazov italijanskih varnostnih organov naj bi naši kriminalisti dobili odredbo za prikrite preiskovalne ukrepe,” pa je dodal odvetnik Gregor Veličkov, ki zagovarja Aleša L.

Pred dnevi je senat zaslišal Marka Hlebca, kriminalističnega inšpektorja, ki je bil koordinator te operacije. “Naš cilj je bil na podlagi sumov o preprodaji droge, ki smo jih dobili od italijanskih varnostnih organov, s čim manjšim posegom v človekove pravice priti čim hitreje do dokazov in razbiti delovanje združbe,” je pojasnil. V preko 200 tajnih delovanjih niso uporabili le tajnega opazovanja in prisluškovanja, ampak tudi tajna delavca. “To so najbolj primerni in učinkoviti načini za pridobivanje dokazov na zakonit način,” je dodal in potrdil, da je usmerjal delo tajnih delavcev.

“Tajni delavci niso spodbujali novih poslov”

“Mi ne moremo izzvati kriminalne dejavnosti. Kolikor je osumljenec ponudil, toliko kokaina smo sprejeli v nakup. Cena je bila primerna tisti na tržišču in je bila s provizijo sprejemljiva za slovenski trg. Prav tako njegova kvaliteta. Tajni delavci niso spodbujali novih poslov,” je med drugim zatrdil in tajna delavca opisal kot policista, ki sta profesionalna in sta delala v skladu z njihovimi navodili. “Nista prekršila pravil. Z odredbami o njunem delu sem ju seznanil ustno,” je sklenil.

Zaradi manjše vloge v združbi Janko Č., Zoran G. in Sergej M. niso priprti, ampak na sojenje prihajajo s prostosti. Očitkov tožilstva ne priznavajo. Janko Č. naj bi po ugotovitvah preiskovalcev prodal posamezne odmerke kokaina, slabih 200 gramov pa tudi tajnemu delavcu policije.

Očitek zoper Zorana G. sega v leto 2019, ko naj bi v Ljubljani tajnemu delavcu posredoval pri prodaji slabih 200 gramov kokaina. Sergej M. se je tudi ujel v zanko policistov pod krinko, ko jim je - kot trdi tožilstvo - ponujal v nakup kilogram kokaina in doma hranil kilogram konoplje.

Boštjan V. in Arment H. sta očitke glede preprodaje heroina in kokaina priznala. Prislužila sta si milejši zaporni kazni in s tem tudi skrajšala postopek na sodišču.


Najbolj brano