Za pohodnika z Vrhnike je bila usodna strela

Sobotna pot na Slavnik se je tragično končala za pohodnika z Vrhnike. Vanj je, kot kaže med sestopom, udarila strela, kar je bilo zanj usodno. Zaradi udara strele je v soboto na Triglavu umrl tudi slovaški planinec.

Fotografija je simbolična Foto: Leo Caharija
Fotografija je simbolična Foto: Leo Caharija

PODGORJE > V soboto popoldne, nekaj po 17. uri, sta se s Slavnika vračala italijanska pohodnika, moški in ženska, in nekaj sto metrov pod Tumovo kočo, v smeri proti Podgorju, na čistini nad gozdom, naletela na pretresljiv prizor. Na tleh je brez znakov življenja ležal moški, ki je imel na hrbtu ožgana oblačila. Takoj sta poklicala na številko 112 in prek GPS koordinat posredovala natančno lokacijo.

Na Slavnik so odhiteli reševalci z zdravnikom, policisti in koprski poklicni gasilci. Aktivirali so tudi ilirskobistriško skupino ljubljanskega društva gorskih reševalcev, a so nato poziv preklicali, saj njihove pomoči niso potrebovali. Ko je zdravnik prišel do pohodnika, na katerem je bilo vidnih več ožganin, je lahko le potrdil njegovo smrt. Koprski gasilci so truplo prenesli do kombija pogrebne službe, ki je počakalo na poti.

Glede na položaj pokojnega je najbolj verjetno, da se je vračal s Slavnika, kjer je zgodaj popoldne, podobno kot v nekaterih drugih primorskih krajih, divjalo neurje s strelami. Planinec s seboj ni imel nobenih dokumentov, zato najprej ni bilo znano, za koga se je sobotni izlet na Slavnik končal tako nesrečno. Imel pa je ključe avtomobila, policisti so z njimi na parkirišču v Podgorju ugotovili, katero vozilo odpirajo. V njem so našli tudi dokumente 43-letnika z Vrhnike in žalostno novico sporočili sorodnikom.

Slovaka na Triglavu oživljali, a mu niso mogli več pomagati

V soboto okoli 18. ure je na grebenu pod vrhom Triglava strela udarila tudi v slovaškega planinca. Gorski reševalci Gorske reševalne službe iz Mojstrane in dežurne ekipe z Brnika so ga, skupaj s planinko, ki je bila z njim, s helikopterjem prepeljali v dolino. S kranjske policijske uprave so sporočili, da so po udaru strele Slovaka oživljali, a mu niso mogli več pomagati. Strela je vanj udarila med Malim in Velikim Triglavom, med neurjem je bilo na Triglavu najmanj pet ljudi, so še pojasnili policisti.

Spomnimo, na Malem Triglavu so udari strele sredi julija poškodovali 18 planincev, dva huje. Udar strele jih je razmetal po skalovju, nekajkrat je strela neposredno udarila v človeka. Gorski reševalci ob takih primerih vselej opozarjajo na veliko previdnost pri obisku gora. V poletnem času je v popoldanskem času velika verjetnost neviht, zato gornikom svetujejo, naj se v hribe odpravijo dovolj zgodaj, izbirajo poti, za katere so ustrezno pripravljeni ...

Branje vremenskih napovedi je nujen del načrtovanja poti

Če planince ujame nevihta, morajo takoj poiskati varno zavetje, se umakniti od železja in vrhov.

V načrtovanje pohodov poleg ustrezne opreme sodi tudi spremljanje vremenskih in drugih podnebnih značilnosti območja, kamor se planinci odpravljajo. Še posebej skrbno morajo preveriti vremensko napoved za dan, ko načrtujejo pot. Vsak planinec pa bi se moral seznaniti tudi z napotki, kako ravnati, če nas v hribih preseneti neurje s strelami.


Najbolj brano