Suša traja že vse od zime

Suša je huda reč. V Sloveniji je bila pravzaprav že pozimi, zato je bilo spomladi v alpskih rekah manj vode, saj je bilo manj snega, ki se je topil. Z največ tegobami in omejitvami se srečujejo v Istri, ki jo je torkov dež zgolj malo zmočil.

Iz leta v leto smo priče ekstremnejšim vremenskim razmeram. Te ljudi ponekod celo silijo, da zapuščajo svoje domove, saj na lastni zemlji ne morejo več preživeti. Poplave, suša in dvigovanje morja večajo število tako imenovanih okoljskih beguncev.

Vremenske razmere terjajo korenit razmislek tudi pri nas in v širši regiji. V porečju reke Pad je vodni deficit tolikšen, da bi moralo deževati do novega leta, da se zadeve vrnejo v normalo.

V Istri spet primanjkuje pitne vode, kar je vsakoletna grožnja in opomin na neučinkovitost odločevalcev, ki iz sicer kar vodnate notranjosti Slovenije ne zmorejo zagotoviti dovolj vode. V kmetijstvu so zadeve alarmantne, primerjajo jih z letom 2003. Na Primorskem je večni križ z vodnimi zbiralniki za kmetijsko rabo: Vogršček sanirajo že neskončno dolgo, v Istri je komaj kak zadrževalnik vode, načrtov za nove tako rekoč ni. Namesto z domačih njiv zelenjava prihaja iz oddaljenih krajev. Verjetno pa bo potreben tudi razmislek o kmetijskih kulturah, ki potrebujejo manj vode oziroma prenesejo drugačen, racionalnejši režim zalivanja.

Napovedan je nov vročinski val s temperaturami prek 30, v severni Italiji celo prek 35 stopinj Celzija. Tako kot za človeka je vročina obremenjujoča tudi za živali in naravo nasploh. Seveda je poletje in poleti je pač vroče, a poletja so se spremenila do te mere, da utegnejo kmalu v pomembni meri spremeniti tudi naše ustaljene navade. Ne le glede izpostavljanja soncu, tudi glede hrane in še marsičesa.


Najbolj brano