Novo sezono prve slovenske nogometne lige danes odpirata Koper in Tabor

Ni prav dolgo, kar se je končala prejšnja, že se začenja nova slovenska nogometna sezona, ki jo drevi ob 20.15 na koprski Bonifiki odpira primorski obračun Kopra in Tabora.

Koprčani (v rumeno-modri opravi) so že tekmovalno nabrušeni, 
Sežanci pa manj. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Koprčani (v rumeno-modri opravi) so že tekmovalno nabrušeni, Sežanci pa manj. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER, SEŽANA > Medtem ko so Koprčani ohranili dobršen del jedra ekipe iz minule sila uspešne sezone, pa je povsem drugače v Sežani, kjer so šele dobro začeli sestavljati okostje ekipe za tekočo sezono. Favoriti so domačini, ne le zaradi omenjenih okoliščin. Tudi tradicija kaže na to, saj Sežanci na Bonifiki v prvoligaški konkurenci (upoštevaje tudi sezono 2000/01) niso osvojili niti točke. Sicer pa bo Koper le imel nekoliko težjo nalogo, saj se je spričo velikih sprememb pri tekmecih nanje težje taktično pripravljal.

Koper pred zahtevno nalogo

Za kanarčki je uspešno leto, ki ga je moštvo trenerja leta Zorana Zeljkovića potrdilo s pokalnim slavjem, vse do zadnjega pa je bilo v igri za dvojno krono. Koper ima tudi v tej sezoni visoke cilje, čeprav jih uradno še ni predstavil, zagotovo pa je spodnja meja postavljena pri mestih, ki peljejo v evropska tekmovanja. Odšli so trije nosilci igre: Lamin Colley (Puskas Akademia), Karlo Bručić (Cluj) in Ivan Borna Jelić Balta (Wisla Krakow).

Kakšne so vrednosti ekip?

Če bi ocene vrednosti klubov po Transfermarktu lahko kaj povedale glede razpleta na koncu sezone, bi bil prvak spet Maribor (9,38 milijona evrov), sledili pa bi Olimpija (7,13), Mura (6,70), Bravo (6,63), Koper (6,17), Celje (6,08), Domžale (4,78), Kalcer Radomlje (3,81), Gorica (2,45) in Tabor Sežana (1,60).

V vodstvu kluba verjamejo, da so Klemen Hvalič, Michael Pavlović, Žan Benedičič,Dario Kolobarić, Milan Šimčak in Franjo Prce ustrezne okrepitve, ki bodo lahko uresničili visoka pričakovanja. Če so lani Koprčani presenetili, bo zanje letošnja sezona bolj zahtevna, saj bodo morali potrditi lanske dosežke. Že od prvega kroga bo pod drobnogledom javnosti predvsem Kolobarić, ki ga je v svojih vrstah želela polovica slovenske lige. Nekdanji napadalec Domžal se v beloruskem Soligorsku ni naigral, na koncu pa se je tudi zaradi vizije trenerja Zorana Zeljkovića odločil za rumeno-modre. Zadnjo sezono v domačem prvenstvu je končal z 12 zadetki. Drugi nogometaš pod drobnogledom bo Andrej Kotnik, ki je po sprva epizodnih vlogah vse bolj prevzemal vlogo nosilca igre. Zvezni igralec je v poletnih pripravah zadel na dveh prijateljskih tekmah s slovitima tekmecema. Najprej je na Brdu pri Kranju odločil obračun s Crveno zvezdo, v generalki pred sezono pa je zatresel mrežo Rijeke, ki so jo Koprčani premagali z 1:2.

Tabor še išče nogometaše

Tabor je pred pričetkom sezone največja neznanka. Trener Dušan Kosić bi si želel še kakšne močnejše pripravljalne preizkušnje, so pa v Sežani zato poletne priprave izkoristili predvsem za iskanje novih moči in uigravanje povsem prenovljenega moštva. Od Tabora so se potem, ko si je klub prvoligaški obstanek zagotovil v dodatnih kvalifikacijah, poslovili številni nosilci igre. Med redkimi, ki so ostali, je izkušeni vratar Jan Koprivec, ostali nosilci igre pa so že bistveno mlajši: Mihael Briški, Tom Alen Tolić in Ndzengue Fahd. Napovedan prihod izkušenega Andraža Strune, ki je del kariere preživel v koprskem dresu, bi bil kar pravšnja okrepitev za povečini golobrado moštvo. Letošnja ekipa bo namreč imela precej manj prvoligaške kilometrine, pri rdeče-črnih pa veliko stavijo predvsem na mladostno zagnanost. Vidnejšo vlogo naj bi dobili Tom Kljun, Adrian Zeljković, Alen Korošec in ostali.

Tabor se letos ponaša z bratskim dvojcem. Po dveh sezonah na drugoligaških zelenicah v Beltincih se je Adrianu Zeljkoviću pridružil njegov starejši brat Aleksandar, ki je bil v teh dneh sploh prvi registriran novinec. Včeraj so se Sežanci za sodelovanje dogovorili z 20-letnim napadalcem Milošem Savićem, sicer mlajšim bratom bolj znanega nekdanjega nogometaša Olimpije Stefana Savića. Oba imata avstrijsko državljanstvo. Savič je sicer v pripravljalnih tekmah dvakrat zatresel mrežo tekmecev. Tabor se je pomeril na petih tekmah in premagal romusko Politecnico Temišvar z 2:1, Krško s 4:2, izgubil z ajdovskim Primorjem z 0:1 in s slovaško MFK Skalico z 2:3 ter igral neodločeno z Gorico (0:0).

V novi sezoni bo na vseh tekmah prve SNL video asistent sodnika VAR, glavno besedo pa bo še vedno imel glavni sodnik. Drevi bo to Rade Obrenović iz Ljubljane.


Najbolj brano