Umrl je Danijel Božič

Umrl je Danijel Božič, ki je dejavno sodeloval pri številnih prelomnih in pomembnih trenutkih v zgodovini Primorske in Slovenije. Bil je novinar, publicist, politik, pionir v nastajajoči akademski strukturi na Primorskem, kulturni delavec, veteran Vojne za Slovenijo, zborovski pevec in še marsikaj. V spominu bo ostal tudi kot veder človek in polemičen sogovornik.

Danijel Božič (1959 - 2022) Foto: Nace Novak
Danijel Božič (1959 - 2022) Foto: Nace Novak

GORJANSKO > Danijel Božič (1959 - 2022) je bil doma s Krasa, iz Gorjanskega. V Ljubljani je študiral na takratni FSPN, službeno pot pa je začel v Kopru, ki ga je poznal že iz dijaških let na koprski gimnaziji. Krajši čas je bil novinar v uredništvu našega časnika, to je bila njegova prva “prava” zaposlitev, tleče spremembe v sredini osemdesetih let prejšnjega stoletja pa so ga kmalu potegnile na čelo koprske občinske organizacije ZSMS, da je “od znotraj” sodeloval pri družbenih spremembah.

Bil je prodoren, zato je bil deležen kandidature in poti v Ljubljano na mesto sekretarja republiške konference ZSMS, kjer je med letoma 1986 in 1988 ob boku predsednika Toneta Anderliča pomagal utreti pot nekaterim ključnim družbenim spremembam tistega časa. Leta 1989 se je vrnil v novinarstvo, takrat je bil tudi delegat v slovenski skupščini, ki je izglasovala samostojnost. Bil je udeleženec Vojne za Slovenijo in kasneje veteranski funkcionar, soorganizator spominskih pohodov Ankaran - Triglav (udeležil se jih je 18), pa tudi urednik časopisa Veteran in zbornika o vidikih vojne leta 1991 na južnem Primorskem.

Božič je v začetku devetdesetih let zašel na akademski parket, postal je tajnik takratne Višje pomorske šole, v tistem času pa je deloval tudi v iniciativni skupini za razvoj visokega šolstva v slovenski Istri, na političnem polju pa kot državni svetnik. Z Bernardina je po vmesni postaji v zasebnem podjetju prišel na sveže ustanovljeno Visokošolsko središče v Kopru. S prodornostjo, dobro organizacijo in poznanstvi v Ljubljani je bil med najbolj zaslužnimi za ustanovitev dovolj fakultet, visokih šol in inštitutov za oblikovanje Univerze na Primorskem.

Spet je “prestopil” v novinarstvo, bil urednik na TV Koper Capodistria in se podpisal pod dokumentarce Pesem kamna, Gorska lepotica (ob 100-letnici Soške proge) in Zamolčani dan (o Primorskem Dnevu prej). 2006 je prevzel službo na Krasu, vnovič oral akademsko ledino, tokrat na čelu Višjega in visokošolskega središča Sežana. V tem času se je družina preselila iz Kopra v Gorjansko, štiri leta kasneje pa je Danijel Božič postal župan občine Komen. Kasneje je bil glavni tajnik Univerze na Primorskem in nazadnje na MO Koper zadolžen za varovanje občinskih interesov pri gradnji drugega tira.

Božič je bil aktiven na sto koncih. Bil je pevec v številnih pevskih zborih, klaviaturist in pevec v zasedbi Zodiak, imel je takšne in drugačne funkcije na lokalni in državni ravni, med drugim je bil predsednik upravnega odbora Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije. V njegovem značaju sta se prepletali tako kraška trma kot sredozemska mehkoba. Pogreb Danijela Božiča bo v Gorjanskem v soboto ob 17. uri.


Najbolj brano