Vročinski val do novembra!

Premik od koprske tržnice do Mude po betonski Pristaniški ulici brez enega drevesa je v opoldanskih urah že podvig, podobno udarja vročina na novem ajdovskem Lavričevem trgu in tudi novogoriškega Bevkovega trga, denimo, se je sredi dneva bolje izogniti …

Nova Gorica 38, Koper 36 stopinj Celzija - takšna vremenska poročila niso več nobeno presenečenje sredi junija. Klimatologi, svetovna meteorološka organizacija, okoljevarstveniki in še marsikdo pa opozarjajo, da so sedanje razmere z izjemnimi temperaturami in sušo po Evropi le pokušina tega, kar nas čaka v prihodnosti.

Novembra, ko bomo šli na volišča, nas bo že zeblo. A naj vročinski val ostane na vročih stolih županskih kandidatov. Naj drevo postane predvolilna tema.

Slovenija je (za zdaj še) zelena dežela, celo med najbolj zelenimi na svetu. Ko se v mestih lotevajo obnov in olepšav trgov in ulic, pa tega ni videti. Zelenje izginja. Res je, Slovenija nima velemest in že po četrt ure vožnje lahko najdemo nekaj gozda in za nekaj stopinj hladnejše okolje. A zelenje - in senco - potrebujemo občani med opravki po mestu, na poti z avtobusne postaje do službe, na poti po otroka v vrtec … Visoke palme so lahko marsikomu všeč, kakšne posebne koristi pri 35 stopinjah Celzija pa pešcu ne prinašajo.

Treba se je prilagoditi; v Franciji, denimo, imajo že nov, pol milijarde vreden sklad, namenjen vrnitvi zelenja v mesta, da bo srkalo vročino in nudilo senco prebivalcem. Marsikje tako v mestih ob cestah in celo na pločnikih in trgih kopljejo luknje in zasajajo nova drevesa.

Da so tudi našim občanom drevesa v mestu čedalje pomembnejša, je pokazalo nedavno ogorčenje Koprčanov ob žaganju starih borovcev za novo stavbo. Ozaveščenost so pokazali tudi pri participativnem proračunu. Izglasovali so kar dva ozelenitvena projekta; občina je tako na šestih lokacijah, kjer primanjkuje sence, posadila 79 listavcev, svoj hortikulturni projekt zasajanja zelenja v okolici šol in vrtcev pa so dobili tudi najmlajši.

Če bi bile lokalne volitve to nedeljo, bi kandidate na soočenjih gotovo izzivali z vprašanji, kako bodo občino prilagodili podnebnim spremembam, koliko novih dreves bodo zasadili v novem mandatu in kako bodo od investitorjev zahtevali, da je ozelenitev sestavni del in bistven pogoj vsakega novega projekta v občini.

Novembra, ko bomo šli na volišča, nas bo že zeblo. A naj vročinski val ostane na vročih stolih županskih kandidatov. Naj drevo postane predvolilna tema.


Preberite še


Najbolj brano