Odslej “digitalni” Galeb

V Tržiču so slovesno splovili zgodovinsko leseno jadrnico Galeb, ki bo po novem na ogled v Pomorskem muzeju Sergej Mašera v Piranu. Obiskovalci si jo bodo lahko ogledali tako v živo kot tudi v virtualni obliki.

 Stroški za restavriranje jadrnice so znašali približno 45.000 
evrov. Foto: S. F.
Stroški za restavriranje jadrnice so znašali približno 45.000 evrov. Foto: S. F.

TRŽIČ > Jadrnico, ki je po vodah Jadranskega morja plula skoraj stoletje, so lansko leto začeli restavrirati v sklopu mednarodnega projekta DIVA. Decembra lani so jo zaupali ladjedelskima mojstroma Odilu Simonitu in Paolu Skabarju, ki vodita tržiško ladjedelnico Alto Adriatico Custom.

Stroški za restavriranje so znašali približno 45.000 evrov, so povedali na splovitvi. Poleg obnove jadrnice je velika novost v tem, da si bodo obiskovalci muzeja v Piranu lahko ogledali njen “digitalni dvojček”, ki so ga izdelali s tehnologijo virtualne resničnosti. Raziskovanje plovila bo možno tako na daljavo kot tudi v živo: z VR očali se bodo obiskovalci lahko sprehodili po palubi in krovu ter raziskali strukturo plovila.

Dogodka so se udeležili tudi tržiška županja Anna Cisint in Đenio Zadković, župan Občine Piran, direktor piranskega muzeja Franco Juri ter restavratorja jadrnice Simonit in Skabar.


Najbolj brano