Vitezinja poezije je Miljana Cunta

Vitezinja poezije 2022 je v Šempetru pri Gorici rojena pesnica Miljana Cunta s pesmijo Ura. Strokovna žirija je na sobotnem sklepnem dejanju 22. Pesniškega turnirja, ki je potekal v okviru Slovenskih dnevov knjige v Mariboru, njeno stvaritev ocenila za najboljšo neobjavljeno izvirno pesem. Favoritinja občinstva je bila medtem Marjana Cmager s pesmijo Na grobu v Auversu.

Miljana Cunta
Miljana Cunta 

MARIBOR > Turnir, ki v Mariboru poteka od leta 2001, je z Založbe Pivec letos po 15 letih prešel pod okrilje KUD Pranger. Na odru se je v soboto pomerilo 12 finalistov izmed 126 prispelih pesmi.

Po treh odločitvah žirije, številnih dopisnih sejah in klavzuri je zmagala Miljana Cunta, ki je poleg kovane vrtnice umetnostnega kovača Mihe Krištofa in finančne nagrade v vrednosti 1000 evrov prejela tudi redek preostali izvod zajetne antologije svetovne poezije Orfejev spev.

Strokovna žirija v sestavi Irena Novak Popov, Marcello Potocco in Veronika Šoster je v utemeljitvi izbora letošnje vitezinje poezije poudarila izjemno tankočutnost poetičnih sredstev, ki jih uporablja avtorica. Pesem Ura po pojasnilih žirije na osebni ravni priča o prehajanju človeka in prednikov, na ravni družbenega konteksta pa tudi o spremembi družbenega sistema ter skupaj z njim človekovega odnosa do lastne eksistence. Prek ure tako avtorica povezuje preteklost in sedanjost, zaustavljeno in pospešeno življenjsko dinamiko, spomin in trajno navzočnost odsotnega človeka.

Občinstvo je medtem z glasovalnimi lističi izbralo svojo najbolj priljubljeno pesem. To je postala Na grobu v Auversu avtorice Marjane Cmager.

Na finalu na odru pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor so svoje stvaritve poleg omenjenih dveh pesmic predstavili še Tibor Hrs Pandur, Damjan Japelj, Marija Kisilak, Ana Kumperger, Ana Porenta, Aljoša Rebrača, Marko Skok - Mezopotamsky, Nina Stopar, Tom Veber in Helena Zemljič.

Prvič so letos podelili tudi nagrado vizir za video poezijo. To je po odločitvi selektorice, videografinje in režiserke Ivane Vogrinc Vidali prejel Tibor Hrs Pandur za video pesmi Letet znam. Drugo in tretje mesto sta pripadli Miljani Cunta za video pesmi Ura ter Niki Gorišek za video pesmi Žafrani na robovih Tivolija.


Najbolj brano