Občinski svetnik z bagrom nad arheološko dediščino

Arheološkega najdišča sv. Marija na Seči ni več. Z bagrom ga je uničil Savo Radić, piranski občinski svetnik. “Arheologi so najdišče že velikokrat raziskali in to je bil samo še kup kamenja,” nam je Savo Radić pojasnil svojo odločitev, ki je sploh ne obžaluje. Piranska enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije meni drugače in je zaradi uničenja podala prijavo inšpektorju za kulturo in medije.

Pod kmetijskim zemljiščem na Seči, ki je v lasti Jelene Radić in na 
katerem že stoji nelegalno zgrajen stanovanjski objekt, je  stalo 
arheološko najdišče sv. Marija na Seči z ostanki iz drugega 
stoletja. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Pod kmetijskim zemljiščem na Seči, ki je v lasti Jelene Radić in na katerem že stoji nelegalno zgrajen stanovanjski objekt, je stalo arheološko najdišče sv. Marija na Seči z ostanki iz drugega stoletja. Foto: Tomaž Primožič/FPA

SEČA > “Nedopustno je, da je družina Radić odstranila arheološko najdišče sv. Marija na Seči! Od najdišča ni ostalo več nič. Ukrepali smo na edini način, ki ga imamo, in sicer podali prijavo na inšpektorat za kulturo in medije,” o nepovratni izgubi arheološkega najdišča sv. Marija na Seči pravi Etbin Tavčar, vodja piranske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Ali je inšpektor za kulturo in medije zaradi uničenja podal prijavo še policiji, nam včeraj še ni uspelo izvedeti.

“Jaz sem gospodar na tem zemljišču”

Savo Radić, samostojni občinski svetnik, ki je bil izvoljen kot član stranke Slovenija za vedno, pa tudi član občinskega odbora za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči, svojega dejanja ne obžaluje. “Jaz sem gospodar na tem zemljišču in to je moja last oziroma last moje žene (Jelene Radić op. a.) že 22 let. Leta dolgo govorim arheologom, naj ta kup zaraščenih kamnov uredijo. Zdaj smo to naredili mi,” pravi Savo Radić.

Savo Radić, občinski svetnik, je nelegalno zrušil arheološke ostanke na Seči. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Na naše vprašanje, ali se mu torej zdi prav, da je z bagrom poravnal ostanke srednjeveške cerkvice, ki je med zidovi skrivala rimski kapitel iz drugega stoletja in je v zemljiški knjigi vpisana kot arheološka dediščina, obenem pa se je nahajala v kulturni krajini Seča, Savo Radić samozavestno odgovori: “Da, zdi se mi prav, da smo to storili.”

Ostanki cerkvice so se nahajali na kmetijskem zemljišču, ki je last Jelene Radić in tik ob še eni kmetijski parceli, prav tako v lasti Jelene Radić, na kateri je družina že postavila na črno zgrajen stanovanjski objekt.

Krajani so vandalizem ujeli v fotoaparat

Rušenje arheološkega najdišča sv. Marija na Seči, precej skrito pred očmi javnosti, bi lahko potekalo neopaženo, če vandalizma ne bi fotografiral naš bralec in nam poslal pisne dokaze.

Bralec je na fotografije ujel tudi gradbeno in še kakšno šaro, ki leži na kmetijskem zemljišču v lasti Jelene Radić.

“Mogoče Savo Radić kljub temu, da se poslovno in politično ukvarja z gradbeništvom, ni vedel ali ni opazil, da je uničil arheološko najdišče. Kar pa je malo verjetno, saj so še do pred kratkim zidovi apside segali do višine kakšnih dveh metrov in gre za zemljišče, ki se praktično drži njegove hiše. Šaro, ki je bila nakopičena na dvorišču, bo sedaj lahko razširil še na sosednje zemljišče,” meni naš bralec.

Savo Radić pravi, da bo nabrano šaro “končno” lahko pospravil in na zemljišču, kjer je ležala cerkvica, “nekaj lepega posadil”.

Arheološke ostanke sv. Marije na Seči je fotografiral naš bralec in nam fotografijo poslal v vednost.


Najbolj brano