V Brdih živo, kot že dolgo ne: praznik se je vrnil na dobro letino češenj (FOTO in VIDEO)

V Brdih je bilo ob koncu tedna živo kot že dolgo ne. Po dveh letih odpovedi zaradi covida-19 se je vrnil največji briški praznik – Praznik češenj. Kot nalašč za to je letošnja letina češenj zelo dobra, tako da sladkih sadežev v dveh dneh bogatega prazničnega dogajanja ni zmanjkalo. S praznikom so se češnjam poklonili tudi v Vipavski dolini.

V Šmartnem in Gonjačah so v soboto od jutra do večera 
obiskovalce vabile stojnice s češnjami in lokalnimi izdelki. Foto: Leo Caharija
V Šmartnem in Gonjačah so v soboto od jutra do večera obiskovalce vabile stojnice s češnjami in lokalnimi izdelki. Foto: Leo Caharija

DOBROVO, VIPAVSKI KRIŽ > Brda so konec tedna preplavili domači in tuji gosti, med slednjimi predvsem Avstrijci in Italijani. Vse nočitvene kapacitete so bile zasedene. Glavni magnet je bil seveda že 56. Praznik češenj, ki se je vrnil po dveh letih premora.

Kolesarski maraton, pohod in še marsikaj

Že v soboto dopoldne je iz Ljubljane na 108 kilometrov dolgo pot proti Brdom krenila karavana 800 kolesarjev na 26. kolesarskem maratonu Junaki vinogradov. Tudi letošnji je imel dobrodelno noto, saj so v Kleti Brda, ki organizira maraton, delež od vplačanih startnin namenili za rehabilitacijo kasneje oslepelih in slabovidnih na osebnem nivoju, ki jo izvaja Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica. Ljubitelji hoje so se dan kasneje izpred Kleti Brda podali na pohod Od češnje do češnje.

Foto: Jure Batagelj

V Šmartnem in Gonjačah so v soboto od jutra do večera obiskovalce vabile stojnice s češnjami in lokalnimi izdelki, s ponudbo hrane in pijače. Za najmlajše je bilo v Gonjačah poskrbljeno z otroškim kotičkom, v Šmartnem pa je bilo mogoče degustirati oljčno olje in obiskati vinsko tržnico. Za dobro voljo je skrbela poulična glasba in še marsikaj.

Sladkih sadežev v dveh dneh bogatega prazničnega dogajanja ni zmanjkalo. (foto: Leo Caharija)

Vrhunec povorka z etnološkimi vozovi

V prostorih Agrarije na Dobrovem je bila v soboto in nedeljo na ogled razstava češenj, v soboto zgodaj popoldne je bil Grad Dobrovo prizorišče postavitve umetniške instalacije in glasbenega performansa Bora Zuljana, zvečer so v Štalonih na češnjevem koncertu nastopili Atomik Harmonik z Damjanom Murkom kot posebnim gostom.

Osrednji dogodek praznika je bila nedeljska tradicionalna povorka na Dobrovem z etnološkimi vozovi s prikazom tradicionalnih briških običajev z vsem spremljevalnim dogajanjem in udeležbo kraljice češenj in kraljice rebule, pihalnim orkestrom Brda, briškimi ženami in dekleti, 56. praznik Češenj pa se je zaključil s koncertom Giannija Rijavca na Gradu Dobrovo.

Sladke in vabljive tudi v Vipavski dolini

S praznikom češenj se temu sadežu že nekaj let poklanja tudi Vipavska dolina, kjer so v zadnjem obdobju uredili kar nekaj novih nasadov, zlasti v ajdovski in vipavski občini. Tudi asortiman je raznolik, saj, kot je pokazala razstava, ki so jo ob prazniku češenj v Vipavskem Križu pripravili sodelavci Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica, tu uspeva vsaj 29 sort, od najzgodnejših, ki dozorijo okrog 20. maja, do poznih, ki vabijo še konec junija. Na razstavi je letos sodelovalo 14 pridelovalcev, skupaj pa je bilo na ogled 51 vzorcev.

Ob prazniku češenj so sodelavci Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica v Vipavskem Križu pripravili razstavo češenj.

“Pri sortah, ki zdaj dozorevajo, kaže na dobro letino, češnje so zdrave in lepo zorijo. Upamo le na primerno vreme, da se ne ponovi orkanska burja, ki je prejšnji teden oklestila dozorele plodove,” je povedal pridelovalec Bogdan Slokar, ki ima v Lokavcu 650 češnjevih dreves. Praznik češenj v Vipavskem Križu, ki so ga skupaj organizirali TKD Špajza, Plesni klub ADC in Kmetijsko gozdarski zavod, je postregel tudi s plesno in glasbeno obarvanim programom.


Najbolj brano