Kdo so Primorci, ki se vozijo na delo v vlado Roberta Goloba

V primorsko močno zastopani vladi niso samo ministri, ampak tudi lepo število državnih sekretarjev, devet smo jih našteli včeraj.

SLOVENIJA, PRIMORSKA > Na ministrstvo za finance se kot državni sekretar po štirih letih vrača Tilen Božič.

Tilen Božič

Za napovedi, kaj ga v tem mandatu prednostno čaka na finančnem ministrstvu, ki ga vodi minister Klemen Boštjančič, je danes še prezgodaj, pravi: “Pri tako zahtevni in občutljivi tematiki, kot so davki, bi bilo neprimerno govoriti na pamet.”

Univerzitetni diplomirani ekonomist je bil prvič tam državni sekretar iz kvote SMC pod ministrico Matejo Vraničar Erman v vladi Mira Cerarja. Med drugim je bil med avtorji novele zakona o davku na tonažo, ki bi po uveljavljenem evropskem modelu podaljšala shemo za ugodnejšo obdavčitev ladjarjev, kot je Splošna plovba. Po akciji nasprotnikov tega zakona je Božiča preiskoval Nacionalni preiskovalni urad, a se je izkazalo, da v času svojega delovanja na ministrstvu ni zlorabil položaja. V vladi Marjana Šarca pa je bil Božič državni sekretar na ministrstvu za delo.

Didaktik matematike bo računal o vzgoji in izobraževanju

Kar precejšnje presenečenje je bilo imenovanje dr. Daria Felde za državnega sekretarja za vzgojo in izobraževanje. Po spremembi zakona o vladi naj bi prevzel samostojno ministrstvo za šolstvo.

Dario Felda

“Ker gre za resor od vrtcev do osnovnih, srednjih in glasbenih šol, pa še izobraževanja odraslih, moramo biti pri odločitvah za spremembe zelo previdni. Najprej moramo ugotoviti, kje so težave, saj vem, da so nekatere spremembe že v teku. Opravil bom pogovor s čim širšim krogom ustanov in deležnikov in skušal najti rešitve, ki bodo izboljšale sistem, tako da bi bilo v šolah čim manj hude krvi,” je Felda povedal včeraj za Primorske novice.

V vlado se bo preselil iz Univerze na Primorskem, kjer je bil prorektor za študijske zadeve. Pred tem je poučeval na Pedagoški fakulteti, še prej pa asistiral na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani. Stanuje v Kortah, po izobrazbi pa je didaktik matematike.

Iz Trsta v kabinet Roberta Goloba

Dosedanji slovenski generalni konzul v Trstu, v preteklosti pa tudi veleposlanik v Zagrebu in Rimu,Vojko Volk je novi državni sekretar za mednarodne odnose v kabinetu predsednika vlade.

Vojko Volk

Do konca meseca bo razpet med Trstom, kjer bo zaključeval svoje delo kot generalni konzul, in Ljubljano, kjer ga čaka novo delo. “Kot je že večkrat povedal predsednik vlade, bodo na zunanjepolitičnem področju tri temeljne prioritete. Prva je jedrna Evropa, kamor Slovenija sodi in mora utrjevati svoj položaj v njej. Druga je ohranjanje enotnosti Evropske unije spričo vseh izzivov, ki jih prednjo postavlja čas, začenši z vojno v Ukrajini. Tretja prioriteta pa bodo morale biti ideje na področju zelenega prehoda.” Ob tem Volk opozarja tudi na liberalno politično skupino Renew v Evropskem parlamentu, kjer bo Gibanje Svoboda poiskalo svoje mesto. “Obstaja skupina liberalnih predsednikov, kjer so francoski predsednik ter premieri Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Irske in Estonije, priključil pa se jim bo tudi Robert Golob.”

Novogoričan bo odpravljal najbolj sporne odločitve v kulturi

Marko Rusjan, letnik 1974, je magister pravnih znanosti, novogoriški mestni svetnik Levice in do včeraj strokovni sodelavec v poslanski skupini Levice v DZ. Pred tem pa je bil pomočnik direktorice v Moderni galeriji. Kot poudarja, bodo odpravili najbolj sporne politične odločitve na področju kulture v obdobju 2020-2022. Na podlagi ocene posledic epidemije covida-19 na kulturnem področju bodo sprejeli program sanacije in ukrepov za revitalizacijo področja, izboljšali socialni položaj samozaposlenih v kulturi, uredili statuse javnih medijev, “da bo onemogočeno politično vmešavanje v neodvisnost javnih medijev.”

Marko Rusjan

Napoveduje trajen in vključujoč dialog z občinami, javnimi zavodi, nevladnimi in ljubiteljskimi organizacijami ter samozaposlenimi, desetletni investicijski program vlaganj v javno kulturno infrastrukturo, spremenilo NPK do leta 2029, decentralizacijo kulture in njen uravnotežen razvoj. “EPK bomo obravnavali kot nacionalni projekt. Preučili bomo, ali je potrebno dodatno sofinanciranje države in v skladu s tem poskušali zagotoviti dodatna sredstva, če bo potrebno,” nam je pojasnil.

Tolminski podžupan gre z Brežanom

Matej Skočir, magister mednarodne ekonomije in univerzitetni diplomirani politolog, je bil doslej na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo vodje sektorja za internacionalizacijo, ki je zadolžen za oblikovanje politike in izvajanje ukrepov za lažje vključevanje slovenskih podjetij v mednarodni prostor ter za povečanje gospodarskih (domačih in tujih) investicij v Sloveniji. Od decembra 2020 je tudi podžupan Občine Tolmin.

Matej Skočir

Dosedanji tolminski župan Uroš Brežan ga je zdaj izbral za svojega najožjega sodelavca na ministrstvu za okolje in prostor. “Zavedam se odgovornosti, ki mi je zaupana in sem zadovoljen, da lahko s sodelovanjem z vsemi drugimi akterji sooblikujem politiko na tem področju,” poudarja Skočir. “Ljudje si že od nekdaj za življenje izbiramo prostor in okolje, v katerem se kar najbolje počutimo. Vse prostorske in okoljske danosti pa je treba z ustreznimi ukrepi načrtovati, varovati in ustvarjati možnosti za trajnostni razvoj. Želim si, da bi naša prizadevanja na področju varnega, čistega in zdravega okolja pri vseh prebivalcih naše države krepila zavest o pomenu okolja in naši skupni dolžnosti k njegovemu ohranjanju, še posebej ob vedno bolj izrazitih podnebnih spremembah. Gre za skupni prostor, ki si ga delimo z drugimi vrstami, do katerih imamo tudi posebno odgovornost,” poudarja.

Začasno sekretar, nato pa minister

Simon Maljevac je postal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. A le začasno, saj naj bi po zavrnitvi referenduma o zakonu o vladi prevzel vodenje ministrstva. Je diplomirani sociolog in dosedanji vodja Društvu informacijski center Legebitra. Je tudi generalni sekretar Levice. Stranki se je pridružil takoj po drugem referendumu o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, kjer je bil član ekipe aktivistov, ki so vodili kampanjo za potrditev zakona.

Simon Maljevac

Z EPK in s PN v vlado

Na ministrstvo za zunanje zadeve se vrača Samuel Žbogar kot državni sekretar.

Samuel Žbogar

Včeraj je na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu z novim ministrom Matejem Arčonom posle prevzela tudi državna sekretarka Vesna Humar, dosedanja izvršna urednica Primorskih novic, ki je prej vodila projekt EPK v Novi Gorici.

Vesna Humar

Izziva se veseli. “Na nek način se mi zdi, da zaobjema moje dosedanje delo, ki je bilo nekako vedno na prepihu - sredi dogajanja, na meji in čeznjo. Ko rečemo, da je sodelovanje s Slovenci v zamejstvu in po svetu pomembno področje, morda to na prvi pogled zveni kot vljudnostna fraza. Ampak treba se je zavedati, da je odpiranje navzven, preseganje meja, iskanje stikov, ključno za to, da slovenska družba ostane vitalna - kulturno in ekonomsko. To sodelovanje je še toliko bolj pomembno za obmejne pokrajine in je še posebej velika priložnost za Primorsko, tudi v pričakovanju čezmejne Evropske prestolnice kulture. Primorci, mislim, smo tudi tisti, ki lahko to miselno širino prenesemo v slovenski politični prostor. Da Ljubljana potrebuje več Primorske, je večkrat rekel tudi cenjeni Boris Pahor. Pisatelj in mislec, ki sta se mu oba primorska dnevna časopisa s prilogo poklonila skupaj, pa čeprav izhajata v dveh različnih državah. To je to - to potrebujemo.”

Kaja Širok

Včeraj je Golobovo vabilo v kabinet obelodanila še Kaja Širok, ki tako odhaja z vodilnega mesta zavoda EPK na funkcijo državne sekretarke za kulturo v kabinetu predsednika vlade.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Depolitizacija po Golobovo

Gotovo ima marsikdo, če ne kar vsi, ki so se v zadnjih dveh letih zaposlili ali spremenili delovno mesto v ožji državni upravi, cmok v grlu. Vlada želi poimenske sezname, da bi ugotovila, kdo je do službe prišel po političnih vezeh. Vlada sme zbirati te podatke, a kaj bo počela z njimi, glede na to, da kot politično telo ni pristojna za ukrepanje, če bi/ko bi ugotovila nepravilnosti? Bodo uslužbenci, tudi če so do dela prišli pošteno, ob svojem imenu dobil rdeč klicaj? Bodo seznami, ...

Preberi več

Najbolj brano