V Idriji namesto dosedanjih šestih splošnih ambulant od danes le dve nadomestni

Od danes, 1. junija, do konca avgusta, bosta vsem idrijskim občanom v Zdravstvenem domu Idrija na voljo dve nadomestni ambulanti. Vanju bodo morali tudi vsi, ki še imajo izbrane zdravnike.

Zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov  v ZDI bodo vsi občani 
Idrije  dostopali v le dve nadomestni ambulanti. Donedavna jih je 
bilo na voljo šest.  Foto: Saša Dragoš
Zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov v ZDI bodo vsi občani Idrije dostopali v le dve nadomestni ambulanti. Donedavna jih je bilo na voljo šest.  Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Pomanjkanje zdravnikov, ki ga zaostrujejo poletni dopusti, so Zdravstveni dom Idrija (ZDI) primorali v reorganizacijo splošnih ambulant. Od danes do konca avgusta bodo preostali štirje družinski zdravniki, s pomočjo upokojenih in obeh v domovih za starejše, v dveh novo organiziranih nadomestnih ambulantah sprejemali vse občane.

Z nespremenjenim urnikom delujeta Nujna medicinska pomoč in ambulanti v zdravstveni postaji Cerkno. Ambulanti, ki nadomeščata prejšnjih šest v Idriji, bosta delovali dopoldne in praviloma tudi popoldne po predhodnem naročanju. Za vse popoldanske termine trenutno še nimajo dovolj zdravnikov.

V njiju bodo sprejeli vse občane, ki bodo iskali pomoč. Tudi vse, ki še imajo izbrane zdravnike. Pač pa se je na straneh izbranih zdravnikov preko rubrik “e-naročanje” in “obvestila” še mogoče naročiti za obisk nadomestne ambulante ter zaprositi za recepte, napotnice in bolniške liste. V času delovanja nadomestne ambulante je na voljo telefonska številka: 05 37 34 215. Ukinili pa so telefonsko posvetovanje z zdravniki.

Zaradi predčasne upokojitve in odhoda na porodniški dopust zdravnic je četrtina občanov maja ostala brez izbranega zdravnika. S krajšo porodniško odsotnostjo zdravnika in poletnimi dopusti so se razmere dodatno zaostrile.

Direktor ZDI mag. Tomaž Glažar se zaveda, da bo otežen dostop do zdravnikov, krajši čas obravnave in zato njen nižji standard, povečal že sedaj občutno slabo voljo med občani. Prosi jih za strpno potrpežljivost. “Zdravnike med dopusti moramo spočiti. Če bi zaradi bolezni izgubili še koga, bi se razmere zaostrile do skrajnosti,” Glažar upa na sodelovanje občanov oziroma pacientov. Zagotavlja, da si na vse mogoče načine prizadevajo krizo omiliti, a za sedaj neuspešno. Imajo tri zdravnice na štiriletni specializaciji družinske medicine, a bo prva med njimi specializacijo zaključila čez poltretje leto.


Najbolj brano