Stojan Petrič in soobtoženi oproščeni v primeru prevzema Etre

Sodišče je nekdanjega predsednika uprave koncerna Kolektor Stojana Petriča in štiri soobtožene danes oprostilo obtožbe o zlorabi položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti oziroma pomoči pri tem. Zadeva se nanaša na prevzem podjetja Etra 33 v letu 2010. Specializirano tožilstvo je že napovedalo pritožbo na sodbo.

Sodišče je pritrdilo zagovornikom obtoženih, ki so za vse predlagali oprostilne sodbe. Foto: Leo Caharija
Sodišče je pritrdilo zagovornikom obtoženih, ki so za vse predlagali oprostilne sodbe. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Kot je v razlagi sodbe pojasnil sodnik Goran Klavora, so se v postopku ukvarjali z vrsto poslov in transakcij, s korespondenco in glavnimi protagonisti oziroma z vsem, kar je bilo povezano z domnevno spornim nakupom podjetja Etra 33. Izpostavil je tudi, da so v kazenskem postopku, ko je opravka z gospodarskimi kaznivimi dejanji, lahko stvari zelo otežene, saj imajo pri ugotavljanju naklepa veliko težo tudi subjektivni dokazi.

Sodišče je sprejelo sklep, da obtoženim ni mogoče z gotovostjo dokazati tega, kar se jim očita, saj je samo gotovost dejstev lahko podlaga za obsodilno sodbo.

Glede na obtožnico naj bi Petrič vodstvenima predstavnikoma v družbi Etra 33 pridobil 1,8 milijona evrov premoženjske koristi. Pri tem naj bi mu pomagali soobtoženi Tomaž Kmecl,direktor Kolektor Etre in lastnik podjetja Torion, Peter Novak,prokurist v Kolektor Etri in lastnik podjetja Energotrans, Uroš Stabej, nekdanji direktor podjetja Transing in Metod Smrekar,nekdanji lastnik podjetja Transing.

Obramba zadovoljna, tožilstvo napovedalo pritožbo

“Lahko rečem, da je bila težka in trda pravna bitka med tožilstvom in obrambo, bila pa je zelo viteška. Zmaga je seveda sladka in se je veselimo,” je v imenu vseh oproščenih po razglasitvi sodbe povedal Stojan Zdolšek, odvetnik prvoobtoženega Petriča.

“Z odločitvijo sodišča se ne strinjamo, zato bo zoper sodbo vložena pritožba,” je povedal državni tožilec Tomaž Bauman. Zdolšek je v zvezi s tem povedal, da je tudi glede pritožbe absolutno optimističen.

Specializirano državno tožilstvo je sicer za Petriča, ki do pravnomočnosti sodbe ne želi komentirati, zahtevalo dve leti in pol zaporne kazni, za Kmecla in Novaka po dve leti, za Stabeja in Smrekarja pa leto dni zapora. Državni tožilec je v zaključnih besedah v torek zahteval tudi plačilo stranskih denarnih kazni, in sicer za Petriča 100.000 evrov, Kmecl in Novak naj bi plačala 60.000 evrov, Stabej in Smrekar pa 20.000 evrov.

Poleg tega bi morali po predlogu tožilstva podjetji Torion Tomaža Kmecla in Energotrans Petra Novaka vrniti po 850.000 evrov dividend, petodstotni delež v Etri pa prenesti na Slovenski državni holding (SDH).

Sodišče ugotovilo, da kaznivega dejanja ni bilo

Obramba je v zaključnih besedah izpostavila, da pri tej transakciji ni prišlo do oškodovanja Kolektorja in tako tudi ne do kaznivega dejanja, zato so zagovorniki obtoženih predlagali oprostilno sodbo. In takšna je včeraj tudi bila. Po obtožnici, ki jo je specializirano tožilstvo vložilo v začetku lanskega februarja, naj bi Petrič pri Kolektorjevem prevzemu družbe Etra 33 članoma poslovodstva družbe Etra 33, Kmeclu in Novaku, pridobil protipravno premoženjsko korist.

Vsi obtoženi so v svojih zagovorih očitke odločno zavrniliri domnevnem kaznivem dejanju zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, naj bi pomagala še Stabej in Smrekar. Vsi so v svojih zagovorih očitke odločno zavrnili. Petrič je v zagovoru tudi zatrdil, da nikoli ne bi deloval v škodo koncerna Kolektor.


Najbolj brano