Na morje ... s kapljo soli!

“Svet pozna mnogo obredov: različni so si po namembnosti, vsebini, obliki. Lahko so čisto osebni, privatni, lahko so verski, poganski, lahko so skrivnostni, okultni. Potreba po obredih je v človeku od nekdaj prisotna: menim, da zato, ker si bo človek - ne glede na to, koliko in v kakšni obliki je povezan z naravo, ki ji pripada - vedno postavljal vprašanja o svojem obstoju.” Tako piše tržaška igralka in režiserka Patrizia Jurinčič Finžgar o svojem novem avtorskem projektu, ki bo junija sklenil abonmajsko sezono Slovenskega stalnega gledališča.

Patrizia Jurinčič Finžgar bo z zelo osebnim avtorskim projektom 
sklenila letošnjo abonmajsko sezono SSG v znamenju pesniškega 
opusa Edelmana Jurinčiča.  Foto: Damjan Balbi
Patrizia Jurinčič Finžgar bo z zelo osebnim avtorskim projektom sklenila letošnjo abonmajsko sezono SSG v znamenju pesniškega opusa Edelmana Jurinčiča.  Foto: Damjan Balbi

Kaplja soli je monodrama s poezijo in glasbo, ki raziskuje starodavne mite različnih narodov in kultur, da bi sledila skupni temi slane kaplje, ki je lahko solza, morje, tekočina, ki povezuje človeka z naravo. Izgubljeni stiki z bistvom življenja se v tem besedilu prepletajo z osebnim iskanjem povezav znotraj mreže družinskih vezi: predstava je nastala namreč na temelju verzov istrskega pesnika Edelmana Jurinčiča, v njej pa sodeluje kitarist Janoš Jurinčič. Izvirno glasbo je napisala Andrejka Možina.

Projekt se je rodil v Valdoltri, ko se je avtorica pogovorila s pesnikom in mu je po branju zbirke Tamariske v laguni časa predlagala počastitev njegovega življenjskega jubileja leta 2022 z gledališkim projektom, ki bi vključil njegove verze v scenarij za monodramo. Bližina morja na istrski plaži ni bila naključje, saj je del koncepta predstave, skupaj z zavestjo, da je človeško telo v velikem deležu slana tekočina. Iz tega izhaja duhovno razmišljanje, ki v gledališkem obredu skozi mite in legende različnega izvora povezuje ženski in moški element, ta pa v predstavi sobivata v uporabi govorjene in pete besede.

Predstava bo v letošnjem abonmaju SSG nadomestila izvedbo avtorskega projekta Luce QuaieTako bližji. Premiera bo 7. junija v Kulturnem domu v Gorici, nakar bo stik z naravo postal še izrazitejši na tržaških ponovitvah, ki bodo od 23. do 26. junija na vrtu muzeja Sartorio v Trstu, v okviru druge izvedbe projekta Let’s Play, ki je skupna poletna pobuda tržaških gledališč (skupaj s SSG sodelujeta gledališča La Contrada in Miela).

Vrt meščanske vile v Trstu bo 24. junija tudi prijeten okvir konference, na kateri bo direktor SSG Danijel Malalan razkril geslo in vsebine nove abonmajske sezone za Trst in Gorico, da si bodo zainteresirani gledalci lahko že med poletjem in s posebnimi ugodnostmi zagotovili vstopnice za nova gledališka doživetja.


Najbolj brano