Gledališki “vzleti drugam”

Premiera, izlet, sprejem, prijetno počutje so bile sestavine “vzleta drugam”, ki ga je Slovensko stalno gledališče priredilo za svoje tržaške in koprske abonente. Dva avtobusa sta prejšnji teden odpeljala na Reko (eden iz Trsta, drugi iz Kopra z abonenti Primorskega poletnega festivala), kjer si je skupina ogledala premiero HNK Ivana Zajca E la nave va. Film iz leta 1983 govori o bizarni skupini umetnikov, pretežno glasbenikov, ki se poslovijo od znamenite operne dive na surrealni plovbi v smer njej dragega otoka. Priredbo znanega filma Federica Fellinija in režijo je podpisal Tržačan Igor Pison.

Predstavniki vodstva SSG in HNK Ivana Zajca in nekateri udeleženci gledališkega “vzleta” pred začetkom premiere predstave E la nave va v Reki Foto: ssg
Predstavniki vodstva SSG in HNK Ivana Zajca in nekateri udeleženci gledališkega “vzleta” pred začetkom premiere predstave E la nave va v Reki Foto: ssg

Tržaški režiser Igor Pison se je z uporabo snemanja v živo in z mnogimi citati poklonil umetnosti legendarnega italijanskega filmskega mojstra, a je v domiselni in elegantni postavitvi (s scenami Petre Veber, ki je nekajkrat sodelovala tudi s SSG) poudaril in posodobil dodatne elemente za razmišljanje o načrtni ali spontani odtujenosti elite, ki pluje čim dlje od realnih problemov sveta (predvsem migracije ogroženih narodov), da bi lahko ohranila vse svoje privilegije. Producent predstave v italijanskem jeziku s hrvaškimi nadnapisi je Italijanska drama, protagonisti pa igralci njenega ansambla Giuseppe Nicodemo, Leonora Surian, Mirko Soldano, Ivna Bruck, Andrea Tich in Sabina Salamon.

Gledalci so bili navdušeni nad dovršeno uprizoritvijo in vzporedno, prefinjeno glasbeno dramaturgijo. Pred ogledom predstave je skupino iz Trsta in Kopra pozdravil Tržačan Giulio Settimo, direktor Italijanske drame. Z njim je na sprejemu spregovoril tudi direktor SSG Danijel Malalan. Obisk je ob prijetnem vzdušju poudaril pomen sodelovanja in dialoga med manjšinami, a je tudi vrednotil dosežke tržaških umetnikov, ki se uveljavljajo v mednarodnem prostoru.

Tudi igralci SSG se v tem obdobju, pogosto podajajo na “vzlet drugam” s številnimi gostovanji. 17. maja je predstava Meja sneženja po besedilu Marka Sosiča in z režijo Gorana Vojnovića gostovala v okviru niza prireditev Festum v gledališču Antonio Coslovich v Umagu. Dogodek je nastal s sodelovanjem Foruma Tomizza in Mestne občine Umag. Hrvaška premiera predstave je sodila v okvir praznovanj obletnice ustanovitve Slovenskega kulturnega društva Ajda v Umagu. Predstavo Slovenskega stalnega gledališča si je ogledala tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Predstava ČudovitaJureta Karasa v režiji Tijane Zinajić je zagotovo uprizoritev, ki se je v letošnji sezoni najpogosteje pojavljala na slovenskih odrih. V teh zadnjih majskih dneh glasbena zgodba o unikatni lepoti vsakega človeka (ne glede na družbene standarde) gostuje v Šmarju pri Jelšah in v Krškem.

Obisk pri sorodnih manjšinah je posebno dragocena priložnost in tokrat se je uresničilo sodelovanje s koroško slovensko skupnostjo v znamenju temnih plati manjšinske zgodovine: v Šentjanžu v Rožu bo danes na sporedu predstava Bidovec - Tomažič: TovarištvoPatrizie Jurinčič Finžgar.

Pedenjped Nika Grafenauerja v izvedbi Primoža Forteja bo zabaval otroke 28. maja v Areni v Boljuncu, “kmečki” muzikal z izvirno glasbo Na dvorišču z Romano Krajnčan pa bo gostoval 4. junija v Gledališču Koper.

Slovensko stalno gledališče bo prisotno tudi na Borštnikovem srečanju, saj si bo mariborsko festivalsko občinstvo ogledalo uspešnico MarlenEdith, zgodbo o dveh legendarnih umetnicah prejšnjega stoletja v vrhunskih pevskih izvedbah Graziane Borciani in Stefanie Seculin.


Najbolj brano