Bo Lucija postala Sveta Lucija?

Lucija ali Sveta Lucija - piranske občinske svetnike danes čaka odločanje o predlogu za preimenovanje naselja Lucija v Sveto Lucijo.

Predlog za preimenovanje v Sveto Lucijo so  pripravili občinski svetniki Samoupravne skupnosti italijanske 
narodnosti.
Predlog za preimenovanje v Sveto Lucijo so pripravili občinski svetniki Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti. 

PIRAN > Spremembo imena predlagajo predstavniki Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti v občinskem svetu (Nadia Zigante, Andrea Bartole, Manuela Rojec), svetnik Vojko Jevševar (SDS) in svet Krajevne skupnosti Lucija, ki mu predseduje Katja Radin. Predstavniki italijanske skupnosti so predlog pripravili pred letom dni. Zapisali so, da je Santa Lucia (Sveta Lucija) prvič omenjena že v 12. stoletju in da jo je takratna oblast po drugi svetovni vojni (med letoma 1954 in 1956) preimenovala v Lucijo z dekretom, ne da bi vprašala prebivalce. “Čas je, da vrnemo potrebno dostojanstvo tudi temu kraju,” so med drugim pozvali v obrazložitvi, v kateri se sklicujejo na primer Sv. Petra v koprski občini, ki ga je povojna oblast preimenovala v Raven, a so mu že leta 1992 vrnili prvotno ime.

Župan Đenio Zadković je naročil agenciji Mediana, naj preveri, kaj krajani Lucije menijo o preimenovanju. Prek spleta, telefona in na terenu so anketirali 135 krajanov ter ugotovili, da so na splošno preimenovanju naklonjeni. Največja naklonjenost je med mladimi do 30 let in starejšimi od 70 let, najmanj pa med ženskami in predstavniki srednje generacije.


Najbolj brano