Motoristom bodo dobrodošlico izrekli s preventivnimi napotki

Na številnih severnoprimorskih prometnicah jutri in v nedeljo motoriste pričakujejo policisti in predstavniki občinskih svetov za preventivo. Sporočajo jim, da so dobrodošli v njihovih krajih in jim želijo varno vožnjo. Da bi jim izlet ostal v lepem spominu, jih bodo spomnili na nekaj preventivnih ukrepov, s katerimi lahko poskrbijo za svojo varnost.

Policisti  poudarjajo,  da   je  prvi  pogoj  za   zmanjšanje  števila  
prometnih   nesreč   upoštevanje   prometnih  predpisov.   Foto: Jana Rajh Plohl
Policisti poudarjajo, da je prvi pogoj za zmanjšanje števila prometnih nesreč upoštevanje prometnih predpisov.  Foto: Jana Rajh Plohl

SEVERNA PRIMORSKA > V sklopu preventivne akcije Hitrost in posledice v prometnih nesrečah bodo v soboto in v nedeljo med 9. in 12. uro pripravili številne aktivnosti. Pobudnik in soorganizator akcije je novogoriška policijska uprava, pri izvedbi pa bodo sodelovali občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Informacijske točke bodo v dvodnevni akciji postavili na različnih vstopnih točkah oziroma cestnih postajališčih, izogibališčih, ob glavnih cestah, po katerih motoristi prihajajo iz Italije ali drugih sosednjih območij.

Pričakujejo jih na osmih informativnih točkah

Na osmih točkah se bodo policistom in predstavnikom svetov za preventivo pridružili člani severnoprimorskih motoklubov. Motoriste pričakujejo pri jezu elektrarne Solkan v smeri proti Kanalu, v dolini reke Bače (Klavže), pri Čiginju, na bivšem mejnem prehodu Robič na Kobariškem, pri Bovcu (Ravni Laz), pri naselju Kladje, ob glavni cesti v Godoviču in na Rebrnicah.

Od leta 2007 je na severnoprimorskih cestah umrlo 35 motoristov

Od začetka letošnjega leta do sredine maja je bilo v prometnih nesrečah na severnoprimorskih cestah udeleženih sedem motoristov, v enakem obdobju lanskega leta šest. Lani so severnoprimorski policisti skupno obravnavali 67 prometnih nesreč z udeležbo voznikov motornih koles. Umrl je en motorist (predlani dva), huje se jih je poškodovalo 19 (predlani 12), 30 se jih je laže poškodovalo (predlani 23). Od leta 2007 do konca lanskega leta pa je na severnoprimorskih cestah zaradi posledic prometnih nesreč umrlo 35 voznikov motornih koles.

Policisti bodo predstavili svoje delo ter opremo, ki jo uporabljajo za nadzor prometa in za posredovanje pri prometnih nesrečah. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi policijsko vozilo z videonadzornim sistemom. Na prvem mestu pa bodo preventivni nasveti.

Pred turistično sezono, ko se na severnoprimorskih cestah pojavijo številni motoristi, jih želijo opozoriti na nevarnosti, ki jih prinaša prehitra vožnja, in kakšne so posledice v nesrečah, ki se zgodijo zaradi takšne vožnje.

Letos še brez smrtnih žrtev na cestah

Na območju severne Primorske se je do sredine maja zgodilo skupno 263 prometnih nesreč, v enakem obdobju lanskega leta 197. Spodbuden je podatek, da letos še niso zabeležili nobene smrtne žrtve, v enakem obdobju lanskega leta sta v nesrečah umrli dve osebi. Huje se je letos poškodovalo 14 ljudi, kar je enako kot v primerljivem obdobju lanskega leta, nekoliko več je bilo laže poškodovanih, letos 66, lani 42.

V poletnih mesecih se na severnoprimorske ceste zgrnejo številni tuji in domači motoristi. Foto: Leo Caharija

“Varnost cestnega prometa je letos v primerjavi z enakim obdobjem lani ugodnejša,” je pred preventivno akcijo povedal Dean Božnik, predstavnik za odnose z javnostmi na novogoriški policijski upravi. Policisti so na severnem Primorskem zaradi neprilagojene hitrosti obravnavali 47 nesreč, lani štiri več.

Datum preventivnih aktivnosti ni naključen, saj v poletnih mesecih, še posebej med vikendi, policisti najpogosteje obravnavajo prometne nesreče, kjer med vzroki izstopa neprilagojena hitrost vožnje voznikov dvokolesnikov, kar velja zlasti za nesreče z najhujšimi posledicami, pojasnjujejo na novogoriški policijski upravi. Nekateri vozniki hitrosti in načina vožnje še vedno ne prilagodijo svojim sposobnostim, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa. Policisti opozarjajo, da se kot sekundarni vzrok prometnih nesreč še vedno pogosto pojavlja alkohol.

S preventivnimi aktivnostmi želijo spodbuditi motoriste in ostale udeležence v prometu, da vozijo s prilagojeno hitrostjo ter da upoštevajo svoje sposobnosti in razmere na cestah. “Prvi pogoj za zmanjšanje števila prometnih nesreč in posledic je zagotovo spoštovanje predpisov, pa tudi večja strpnost in spoštovanje drugih udeležencev,” v imenu severnoprimorskih policistov sporoča Božnik in dodaja: “Previdnost in zbranost udeležencev v prometu morata biti vedno na prvem mestu!”


Najbolj brano