Nova Gorica: cene stanovanj gredo čez vse razumne meje

Zaradi podražitve gradbenega materiala in dela čas ni naklonjen stanovanjski gradnji. V mestu, kjer že tako krvavo primanjkuje stanovanj, bo 15 srečnežev v kratkem prevzelo nova, ostali pa čakajo na boljše čase. Odprtih in načrtovanih projektov je kar nekaj, medtem pa cene starih stanovanj rastejo čez vse razumne meje.

Nad stavbo Kemometala je predvidenih sedem nadstropij s 70 do 
75 stanovanji. Projekt je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Foto: Nace Novak
Nad stavbo Kemometala je predvidenih sedem nadstropij s 70 do 75 stanovanji. Projekt je v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > V Novi Gorici je povpraševanje po stanovanjih še vedno bistveno večje od ponudbe, zato cene rabljenih stanovanj še naprej rastejo in dosegajo že nerazumne višave. “Vsa stanovanja se prodajo zelo hitro. Zdaj gredo že starogradnje v prodajo po 2400 do 2500 evrov na kvadratni meter,” je povedala Urška Semenič, direktorica nepremičninske agencije Renes.

Vila Panovec sprejema prve stanovalce

Svetla točka v tej ne preveč veseli zgodbi je Vila Panovec, ki jo je podjetje VilaVi zgradilo na robu mesta, s pogledom na mestni gozd Panovec. Kot je povedal Slavko Uršič, direktor podjetja VilaVi, je trinadstropni objekt s pripadajočim kletnim delom s 15 stanovanji končan in stanovalci prav te dni prevzemajo stanovanja, Ta so velika od 45 do 130 kvadratnih metrov. Kako veliko je zanimanje za stanovanja, kaže tudi podatek, da so bila vsa stanovanja prodana že v predprodaji. Kot je še povedal Uršič, so bila stanovanja prodana po cenah od 1700 do 2100 evrov na kvadratni meter. Omenil je tudi, da se je naložba na račun dražjega gradbenega materiala v času covida podražila za približno deset odstotkov.

Cene gradnje bodo šle samo še navzgor

“Cene gradbenih materialov so se dvignile. Končno ceno dobimo na dan dobave, nič prej. Tudi dobavni roki so se zamaknili,” je povedal Siniša Lozar, predsednik sekcije gradbincev pri novogoriški obrtno-podjetniški zbornici. Opozoril je, da so gradbinci cene dvignili le za toliko, za kolikor se je podražil material, prepričan pa je, da so bodo cene še dvigale, saj se je dvignila tudi cena delovne sile, ki je tudi primanjkuje. To nam je potrdil tudi eden od goriških gradbincev. Pojasnil je, da je temu tako, ker pridejo delavci z območja nekdanje Jugoslavije k nam delati za dvakrat višjo plačo, a jih kmalu “odnese” v Avstrijo ali Nemčijo, kjer so plačani še dvakrat bolje.

Inštalacijski material se je podražil do 30 odstotkov, gradbeni pa še bolj, določeni materiali tudi za dvakrat oziroma trikrat. Kot je pojasnil Lozar, so se cene železa s 60 centrov za kilogram (brez davka) povzpele tudi do 1,60 evra za kilogram, trenutno se gibljejo okrog 1,30 evra. Beton se je podražil za 20 evrov na kubični meter. Kubik lesa se je s 180 evrov podražil na 320 evrov. Za 50 odstotkov so se podražile kritine, stiropor za vsaj 40 odstotkov ...

“Še imamo načrte graditi v Novi Gorici, a trenutno smo 'na čakanju'. Prvič zato, ker je strošek gradnje zdaj nepredvidljiv. Planirani strošek gradnje je bil do zdaj 1250 evrov na kvadratni meter, zdaj pa je težko reči, koliko bo. To je neznanka, zato smo nekoliko zadržani,” je povedal in kot drugi dejavnik omenil kupno moč oziroma vprašanje, kaj bo s kupno močjo.

Se bo gradnja sploh še splačala?

“Če se izvedba podraži na 1600 evrov za kvadratni meter, potem je stanovanje nemogoče prodati pod 2500 evrov na meter, vprašanje pa je, ali trg to še prenese,” je še povedal direktor podjetja VilaVi, ki ima za seboj že nekaj uspešnih gradbenih projektov, vse pa so prodali v predprodaji.

Urška Semenič

nepremičninska agentka

“Vsa stanovanja se prodajo zelo hitro. Zdaj gredo že starogradnje v prodajo po 2400 do 2500 evrov na kvadratni meter.”

S podobnimi izzivi se soočajo tudi vsi ostali gradbinci in potencialni graditelji stanovanj v mestu. Odgovor na vprašanje, kdaj bo začela proti nebu rasti tretja stolpnica na Majskih poljanah, Pinija, oziroma kje se zatika, čakamo od investitorja že več kot dva meseca. Tam si mesto obeta 70 novih stanovanj, a vprašanje je, kdaj bodo na voljo. Zelo verjetno je tudi tam razlog v tem, da so naložbe v gradnjo zaradi podražitev gradbenega materiala in dela zelo drage.

Bo Kemometal zrasel v sedemnadstropni blok?

Po polžje gre tudi pri Soških vilah v Solkanu oziroma, kar se lepše sliši, “se bo gradnja nadaljevala sukcesivno”, kot so nam pojasnili v podjetju Eta Invest iz Radomelj, ki gradi v bližini meje z Italijo. Končanih je pet hiš z atrijem in tremi parkirišči v velikosti 190 kvadratnih metrov: tri so prodane. Po kakšnih cenah, niso želeli razkriti. Začetek gradnje naslednjih petih hiš je odvisen od trga. Skupaj jih je načrtovanih 28.

Slavko Uršič

gradbinec

“Če se izvedba podraži na 1600 evrov za kvadratni meter, potem je stanovanje nemogoče prodati pod 2500 evrov na kvadratni meter, vprašanje pa je, ali trg to še prenese ali ne.”

V Rožni dolini sta tudi že zgrajena dva stanovanjska objekta s skupaj osmimi stanovanji. Vsa so že rezervirana, investitor U.r.a.d. Invest čaka na uporabno dovoljenje. Ob prvomajski ulici nasproti Obija podjetje Final pripravlja gradbišče za izgradnjo šestih dvojčkov. Gradbena dela naj bi se začela v roku enega leta.

Večja stanovanjska gradnja v mestu se obeta tudi ob Cankarjevi ulici na objektu nekdanje trgovine Kemometal v bližini letnega kopališča, kjer podjetje Intech načrtuje gradnjo sedemnadstropnega stanovanjskega bloka s 70 do 75 tržnimi stanovanji in tremi kletmi. Zadeva naj bi bila trenutno v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja.


Komentar novinarja

Nace Novak

Mlado mesto starih stanovanj

Nova Gorica je mlado mesto vse starejših ljudi in starih stanovanj. Ker novih ni oziroma jih je le za vzorec. Kar pride na trg, gre takoj v promet. Po cenah, ki si jih mladi ne morejo privoščiti, ali si jih lahko privoščijo le, če imajo za seboj premožne starše. Pa še ti mladi so danes stari 30+. Tisti res mladi, 18+, ostajajo praviloma doma, prepričani, da je pred njimi še vsaj deset let lagodnega življenja v “mama hotelu”, preden bo čas za resen razmislek o tem, kako se lotiti reševanja stanovanjske ...

Preberi več

Najbolj brano