Mlado mesto starih stanovanj

Nova Gorica je mlado mesto vse starejših ljudi in starih stanovanj. Ker novih ni oziroma jih je le za vzorec. Kar pride na trg, gre takoj v promet. Po cenah, ki si jih mladi ne morejo privoščiti, ali si jih lahko privoščijo le, če imajo za seboj premožne starše. Pa še ti mladi so danes stari 30+. Tisti res mladi, 18+, ostajajo praviloma doma, prepričani, da je pred njimi še vsaj deset let lagodnega življenja v “mama hotelu”, preden bo čas za resen razmislek o tem, kako se lotiti reševanja stanovanjske problematike.

A niso sami krivi, da je tako. Razmere jim niso naklonjene. Cene novih in starih stanovanj, ki za prvimi sploh ne zaostajajo veliko, so za zaposlene s povprečno plačo nedosegljive. Tudi cene mesečnih najemnin so nesramno visoke, zato ni čudno, da je vse več takih, ki se jim na glavi že dela pleša oziroma si morajo barvati sive lase, še vedno pri starših. In kot da to ne bi bilo dovolj, v covid in energetski krizi, ki je še ni konec, rastejo še cene gradbenega materiala in gradbenih del. S tega vidika je goriška mladina res v nezavidljivem položaju in ji ne gre zameriti, da išče priložnosti drugje.

Tudi cene mesečnih najemnin so nesramno visoke, zato ni čudno, da je vse več takih, ki se jim na glavi že dela pleša oziroma si morajo barvati sive lase, še vedno pri starših.

Nekaj projektov stanovanjskih gradenj je v načrtih, a investitorji čakajo, da se bodo cene umirile, čeprav je slišati opozorila, da se ne bodo več spustile in se bo treba nanje navaditi. Poznavalci razmer opozarjajo tudi na birokratske postopke, ki trajajo predolgo, in na pomanjkanje zemljišč za gradnjo v mestu. To lahko, kar se gradnje tiče, raste le v višino, ali se širi proti Vipavski dolini, kamor ga v turistične namene nekateri že potiskajo. V vse ostale smeri je mesto prostorsko omejeno. Seveda pa se cela vrsta stanovanj, resda rabljenih, ki pa so bistveno cenejša, ponuja onkraj meje v Gorici.

Številni se že leta odločajo za to možnost, marsikdo pa ima glede selitve onkraj meje kljub vsemu zadržke, saj gre vendarle za drugo državo. Za take, pa tudi za tiste prve, bi bilo treba bolje poskrbeti. Starih stanovanj v mestu je precej. Pravo usmeritev stanovanjske politike, kot je na primer rentni odkup lastniških stanovanj s strani stanovanjskega sklada, je že zaznati. Na tem področju bo treba v prihodnje narediti še več, poleg novogradenj, seveda, da bodo lahko starejši meščani, ki so ostali sami, živeli dostojno starost, ne pa samevali in hirali v prevelikih stanovanjih v višjih nadstropjih blokov brez dvigala in dvo- ali tronadstropnih hišah, medtem ko mladi ne morejo do stanovanj oziroma se gnetejo v premajhnih skupaj s starši, kar ni ok ne enim ne drugim.


Preberite še


Najbolj brano