Lahko da je Soča rešena, morje še ne

Primorci bomo, kot kaže, kmalu dobili najbolj primorsko vlado doslej. Robert Golob v svojo ekipo postavlja tolminskega župana Uroša Brežana v resor za naravne vire in okolje, Danijela Bešiča Loredana na čelo ministrstva za zdravje, Mateja Arčona za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, med kandidati za ministra za delo pa naj bi bil Matej Tašner Vatovec.

V vseh 14 dosedanjih vladah skupaj lahko čez palec naštejemo okoli 15 primorskih ministrov. Imeli smo tudi nekaj vlad povsem brez primorskega zastopstva. V 15. vladi po vrsti pa bo, kot kaže, izvršna oblast precej primorska.

Danes ob ministrski kadrovski sestavljanki lahko v Posočju, od koder prihaja Brežan, vseeno držijo pesti, da je vsaj Soča rešena. Na morju pa še čakajo.

Ob tej, za primorsko javnost gotovo zanimivi napovedi, velja najprej izpostaviti, iz kakšne Primorske v vlado prihajajo bodoči ministri. Iz Primorske, ki ji gospodarska moč v “matični domovini” zlagoma peša, ki se ji v primerjavi z drugimi regijami zmanjšuje BDP na prebivalca, kjer po pogovorih z mladimi ni ravno vzpodbudno okolje, da bi se po šolanju vračali, niti v Koper in Novo Gorico, kaj šele v Brkine in Posočje. Ministri prihajajo iz regije, ki postaja po občutkih njenih prebivalcev vse bolj obrobna.

Obenem po dosedanjih izkušnjah zastopstvo primorskih ministrov v izvršni veji oblasti za primorski konec ni štelo prav veliko ali pa so bila pričakovanja domače javnosti prevelika. Tudi ko je vlada v redkih poskusih decentralizacije selila katero od služb in agencij iz Ljubljane, je to vedno dobil Maribor in ne Koper ali Nova Gorica. Podobno je pri infrastrukturnih projektih. Domačini v Istri kljub obljubam poleti izgubljajo čas in živce v kolonah turistov proti Hrvaški, ker se tudi načrti za hitro cesto do Dragonje premikajo po polžje. Že res, da je drugi tir končno postal gradbišče prav pod odhajajočim primorskim ministrom Jernejem Vrtovcem, a po več kot 20 letih mečkanja levih in desnih vlad.

Robert Golob je povečal število ministrstev na 20, a ministrstva za morje ali pomorstvo niti v njegovem razrezu nismo dobili. Pomorstvo (z logistiko), ki sodi med pomembne pokazatelje ekonomske moči države, v nekaj zadnjih vladah ni imelo niti svojega direktorata, ampak si ga nelogično deli skupaj z letalstvom.

Seveda zgolj štetje ministrskih obrazov nič ne pomeni. Za bolj jasno sliko bomo počakali na petkovo koalicijsko pogodbo in podčrtali, kaj primorskega je v njej in kaj manjka. A danes ob ministrski kadrovski sestavljanki lahko v Posočju, od koder prihaja Brežan, vseeno držijo pesti, da je morda vsaj Soča rešena. Na morju pa še čakajo.


Preberite še


Najbolj brano