Ne samo ženski in moški, v Izoli tudi urbani nakit

Med 12 mesti, ki sodelujejo v projektu Slovenski teden nakita, je tudi Izola. Odzvali so se oblikovalci Sandra Kocjančič, Huberto Široka, Romi Bukovec, Olga Košica in Mojca Gazič ter študentje Vizualnih umetnosti in oblikovanja, novega programa na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, ki so ustvarili ogrlico velikanko za znano mestno stavbo.

Sandra Kocjančič ob svoji kreaciji, ki za zdaj še združuje tri ogrlice, 
a jih bo kmalu  12, kolikor je mesecev.    Foto: Mirjana Cerin
Sandra Kocjančič ob svoji kreaciji, ki za zdaj še združuje tri ogrlice, a jih bo kmalu 12, kolikor je mesecev.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Nakit Sandre Kocjančič in 19 študentov je razstavljen v galeriji Drat v Ljubljanski ulici, Mojce Gazič nekaj metrov stran v Placu Izolanov, Olge Košica v Ateljeju Marka Zelenka v Ljubljanski ulici, Romi Bukovec v Ateljeju Judit v Koprski ulici in Huberta Široke v bližnjem Umetniškem klubu FolarT Fulvie Grbac.

Ogrlica velikanka za zvonik

Sandra Kocjančič je k sodelovanju povabila študente prvega letnika Vizualnih umetnosti in oblikovanja in jim predstavila svojo linijo ogrlic, poimenovano Meseci, ker jih sestavljajo kvačkane rinke različnih materialov (srebro, baker, cirkoni, perle) in velikosti, od katerih vsaka predstavlja dan v mesecu.

Tudi v Medani in Postojni

V Medani imajo razstavo Filrouge/ NIIRO Jewelry, galerija Hiša Alma bo do jutri odprta od 14. do 17. ure in od petka do nedelje med 14. in 19. uro, v soboto bo voden ogled razstave z oblikovalko Rosanno Raljević Ceglar, ki živi in dela v Izoli. V Postojni se bo predstavila oblikovalka Metka Mikuletič s samostojno razstavo Mimotho. Razstavo Skupaj bodo odprli jutri ob 19. uri na Tržaški cesti 59a (paviljon TIC Postojna – pri Mercator centru), ogledati si jo bo mogoče tudi v petek od 17. do 20. ure.

Ker rinke v posamezni ogrlici spreminjajo tudi barvo, so nekakšen “avtoportret dneva”, odražajo različna razpoloženja, vendar so vseeno značilno okrogle in vpete v širšo enoto, ogrlico mesecev.

Študente je izzvala, da s poljubno tehniko ustvarijo vsak svoj krog, ki predstavlja dan, časovno obdobje ali cikel, ki jih je zaznamoval v življenju. Izdelke so - pod njenim vodstvom, mentorstvom arhitektke Tine Cotič in v sodelovanju z idejnim mentorjem postavitve, akademskim kiparjem Markom Zelenkom - povezali v nekakšno urbano ogrlico za mesto in jo obesili na zvonik cerkve Marije Alietske na Manziolijevem trgu. “Zvonik je v tem primeru vrat mesta,” pojasnjuje Kocjančičeva in dodaja: “Povezani krogi tvorijo ogrlico, ki predstavlja našo povezanost in moč, ki jo imamo v združevanju v skupnost. Gre za moč radosti, ene temeljnih evropskih vrednot.”

Ana Južnič

študentka 1. letnika Vizualnih umetnosti in oblikovanja

“Instalacije smo izdelovali približno en mesec in pol, tam, kjer smo želeli. Nekateri smo po predavanjih ustvarjali v učilnici - ateljeju, drugi doma. Večina pa nas je za osnovo uporabila hula hop obroč, ki smo ga ovili v različne materiale in barve.”

Med študenti Vizualnih umetnosti in oblikovanja, ki so izdelali ogrlico velikanko, so tudi: (z leve) Neli Alič, Hana Jelovčan, Maja Brus in Petja Škrubej. Foto: Mirjana Cerin

Študentom se je izkušnja zdela zanimiva, vzeli so jo kot izziv, čeprav se nekateri vidijo kot bodoči grafični oblikovalci, oblikovalci lesa, ilustratorji ...

Promocija sodobnega oblikovanja

Slovenski teden nakita naj bi širši javnosti predstavil sodobno oblikovanje nakita. Vodje projekta so že omenjena Olga in Urška Košica ter Rok Mar, prva, magistra umetnosti, že 15 let sodeluje z Zlatarno Celje, druga vodi številne projekte, ki so nastali pred desetletjem, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture, Mar je soustanovitelj projekta olgafacesrok –OfR.

Poleg Izole so se projektu, ki naj bi postal tradicionalen, pridružili še v Postojni, Medani v Goriških brdih, Ljubljani, Mariboru, na Ptuju, Bledu, v Slovenj Gradcu, Kranju, Grosuplju, na Vrhniki in v Rogaški Slatini. Prijave za predstavitev nakita in razstave so začeli zbirati decembra lani, od 51 prijavljenih oblikovalcev so jih izbrali 35.


Najbolj brano