Bo na otoku abstraktna koza ali bo ostal kar prazen?

Odločitev, da bo otoček pred enim od treh prodnatih zalivov v Žusterni krasila kamnita skulptura koze, ki so jo zasnovali avtorji iz podjetij 3biro in Žurbi EKO, je sprožila polemično razpravo. Na družbenih omrežjih so uporabniki kar tekmovali v ostrini kritik, skupna pa jim je bila ugotovitev, da izbrano delo v ničemer ne simbolizira koze in ne časti spomina na nekdanji kozji otok Capris, kar je bila rdeča nit natečaja. Bo župan vztrajal pri izbiri ali bo razveljavil natečaj?

Skulpturo Koza, avtorjev 3biro in Žurbi EKO, je strokovna komisija 
ovrednotila s 122 točkami.  Foto: MOK
Skulpturo Koza, avtorjev 3biro in Žurbi EKO, je strokovna komisija ovrednotila s 122 točkami.  Foto: MOK

KOPER > Na zgornje vprašanje včeraj nismo dobili odgovora. V občini napovedujejo, da bo odločitev znana danes, saj se morajo posvetiti nekaterim ključnim odprtim vprašanjem.

Utemeljitev, ki pa ne prepriča javnosti

Na natečaj za izdelavo skulpture na otočku je sicer prispelo dvanajst vlog, med katerimi so torej izbrali skulpturo Koza, avtorjev 3biro in Žurbi EKO. Iz javno dostopnih podatkov je razvidno, da ljubljanski arhitekturni studio 3biro vodita Janez Koželj (tudi ljubljanski podžupan) in Tina Rupar Kobe. Žurbi EKO pa je kamniško podjetje za ekologijo, gradbeno mehanizacijo, komunalo in odpad, ki ga vodi Roman Žurbi.

Sestava komisije

Prejete prijave je ocenjevala strokovna komisija, v kateri so sedeli strokovnjaki za področje likovnih umetnosti Tilen Žbona, Martina Vovk in Dejan Mehmedovič, arhitekt Boštjan Furlan in direktorica Obalnih galerij Piran Mara Ambrožič Verderber.

Skulpturi Brez naslova Andreja Škufce je strokovna komisija dodelila 163 točk.

“Gre za delo, ki najbolj odraža simbolnost kozjega otoka, ob tem pa se odlično zliva z okolico in dopolnjuje njen videz ter ustvarja dialog s pristaniškimi žerjavi in zvonikom v ozadju,” so odločitev utemeljili v koprski občini in podžgali burno razpravo v javnosti.

Izbor nekaterih komentarjev na facebooku

Nekateri jezični spletni pisci so si dali duška.

“Ma saj ni za verjet, še dobro, da je župan našel protiargumente, ker še slepci bi izbrali vse kaj drugega kot tisto črevesje. Se pa mogoče motim in sem spregledal, da je črevesje od koze - bo treba malo poguglat.”

“Ta skulptura me spominja na kristale iz filma Superman.”

“Saj upodablja kozo! Ampak je treba prej povleči tri črte koke!”

“Ja ja, je kot ena koza baletka, ki hoče naredit pirueto.”

“Ma kaj je iz kakega nam skrivnega laboratorija zbežal kakšen virus ex župana?”

Potem ko so facebook preplavili večinoma negativni odzivi, se je na svojem profilu oglasil tudi koprski župan Aleš Bržan, ki je predstavil ozadje izbora. Komisija je sicer ocenila, da so na podlagi točkovanja bistveno izstopali trije predlogi.

Komisija je izbrala drugo skulpturo

Bržan potrjuje, da je strokovna komisija najvišjo umetniško vrednost prepoznala v drugi s skulpturi, ki pa po njegovih besedah ni ustrezala natečajnim pogojem. “Poleg tega, da skulptura Brez naslova Andreja Škufce v ničemer ne upodablja spomina na kozji otok Capris, kar priznava tudi njen avtor, je izdelana iz polimerov, ki skulpturi na tej lokaciji ne zagotavljajo trajnosti,” pojasnjuje župan.

Aleš Bržan

koprski župan

“Umetnost mora biti drzna in izzivalna, česar od sodelujočih na natečaju ne bi mogli pričakovati, če bi jih prisilili v iskanje meni ali javnosti najbolj všečne rešitve.”

Dodaja, da so v občini, ki je investitorka projekta, sprejeli predlog skulpture Koza, ki ji je strokovna komisija podelila drugo najvišje število točk. Tretji po številu točk pa je bil predlog Kozja skalca, avtorice Katje Smerdu.

Skulpturo Kozja skalca je strokovna komisija ocenila s 108 točkami.

30.000

evrov so v občini predvideli za nagrado avtorju, izdelavo in postavitev kipa

“Umetnost mora biti drzna in izzivalna, česar od sodelujočih na natečaju ne bi mogli pričakovati, če bi jih prisilili v iskanje meni ali javnosti najbolj všečne oziroma trenutno popularne rešitve. Dobra umetnost vedno vznemirja in pogosto sproža polemike, zato sem vesel, da nas izbrana Koza ni pustila mlačnih,” meni župan, a se številni priložnostni spletni ocenjevalci izbrane skulpture z njim ne strinjajo.

Koze ne bo, če njena postavitev ne bo varna

Prav tako javnosti ni pustila ravnodušne informacija, da je občina za nagrado avtorju, izdelavo in postavitev kipa predvidela približno 30.000 evrov. Nekateri krajani opozarjajo, da bi lahko ta denar namenili za obnovo bližnjega zelo dotrajanega mandrača Moleto, ki je med domačini priljubljena poletna lokacija.

Sicer pa so nekateri komentatorji podvomili tudi v varnostni vidik predvidenega kipa: opozarjajo na ostre robove, težo skulpture, statiko, verjetnost, da bodo po njej plezali otroci ...

Aleš Bržan

Župan Bržan zagotavlja, da bodo kip postavili le v primeru, če bo statična presoja nosilnosti valobrana pokazala, da ustreza izvedbi projekta na tem mestu. “V razpisu nismo želeli omejevati ustvarjalnosti umetnikov s tehničnimi pogoji, seveda pa Koze na otoku ne bo, če njena postavitev ne bo popolnoma varna,” je jasen župan.


Komentar novinarja

Nataša Hlaj

Kaj pa srednja pot?

Vprašal nas je, kako bi poimenovali električni mestni avtobusek, zanimalo ga je, katero ime bi nadeli maskotama kozi in kozlu, glasovali smo o projektih participativnega proračuna, zdaj pa ne smemo izbrati, kateri kip bi sodil na otok v Žusterni? Nekateri domačini se kar ne morejo sprijazniti, da je koprski župan Aleš Bržan odločitev, katera skulptura bi najbolje upodobila spomin na kozji otok, prepustil komisiji strokovnjakov za področje likovnih umetnosti. No, na koncu se je celo izkazalo,...

Preberi več

Najbolj brano