Kaj pa srednja pot?

Vprašal nas je, kako bi poimenovali električni mestni avtobusek, zanimalo ga je, katero ime bi nadeli maskotama kozi in kozlu, glasovali smo o projektih participativnega proračuna, zdaj pa ne smemo izbrati, kateri kip bi sodil na otok v Žusterni?

Nekateri domačini se kar ne morejo sprijazniti, da je koprski župan Aleš Bržan odločitev, katera skulptura bi najbolje upodobila spomin na kozji otok, prepustil komisiji strokovnjakov za področje likovnih umetnosti. No, na koncu se je celo izkazalo, da niti oni niso imeli zadnje besede, saj se v občini niso strinjali s prvotno izbrano stvaritvijo, v kateri so člani komisije prepoznali najvišjo umetniško vrednost. Županova ekipa je namreč presodila, da kip Brez naslova, za katerega je tudi avtor priznal, da ne sledi razpisanim zahtevam, ne ustreza natečajnim pogojem, zato so glas za prisodili drugo uvrščeni abstraktni kozi.

Kdor je pričakoval, da bo otok krasila realistična podoba koze, ni mogel skriti razočaranja: “Preveč abstraktno. Ma kaj res več nihče ne zna izdelati prave koze?”

Ko so v občini objavili fotografijo zmagovalne skulpture, je završalo. Družbena omrežja so skorajda pregorela, komentatorji po so si, pričakovano, znova dali duška. Spletni kritiki - vseznalci - so kar tekmovali v podajanju vrednostnih sodb in presojanju umetnostnega pristopa, nekateri pa so podvomili tudi v varnostni vidik in opozorili na ostre robove, težo skulpture, statiko, verjetnost, da bodo po njej plezali otroci z bližnje plaže in se pri tem poškodovali ...

“Umetnost je dosegla svoj namen: veliko komentarjev. In vsi komentarji so pravilni,” je ugotavljal eden od udeležencev facebook debate. “Umetnost je stvar percepcije in ni slike na svetu, ki bila vsem všeč,” je pripomnila komentatorka. Niso pa bili vsi tako prizanesljivi in odprtih pogledov. Kdor je pričakoval, da bo otok krasila realistična podoba koze, ni mogel skriti razočaranja: “Preveč abstraktno. Ma kaj res več nihče ne zna izdelati prave koze?” Koprski župan jim odgovarja, da mora biti umetnost drzna in izzivalna, takšna, ki vedno vznemirja in pogosto sproža polemike.

Lahko se tudi strinjamo z njim, a bi srednja pot med abstraktno in nekoliko bolj poljudno umetnostjo zagotovo požela več odobravanja in manj žolčnih izpadov nezadovoljnih občanov. To trditev zelo nazorno potrjujejo pozitivni odzivi, ki smo jih zasledili pod objavo fotografije tretje uvrščene skulpture Kozja skalca, ki jo je zasnovala kiparka Katja Smerdu. Sicer pa so Koprčani ponovno dokazali, da težko sprejemajo novosti in spremembe, ki preveč korenito posegajo v ustaljene tirnice.


Preberite še


Najbolj brano