Priložnost dela tatu, poskrbite za svoje premoženje

Policisti novogoriške uprave so v zadnjem obdobju preiskovali več vlomov v stanovanja in hiše, nepridipravi so v neznano pobegnili z velikimi pleni, prav pred dnevi so iz hiše na Vipavskem odnesli za več kot 10.000 evrov zlatnine in drugega nakita. Da lastniki tatovom ne bi še olajšali dela, policisti svetujejo, da z različnimi preventivnimi ukrepi zavarujejo svoje premoženje.

V  zadnjem  času   opažajo  tudi  več  vlomov v vozila, še več pa se jih 
običajno zgodi  v poletnih mesecih  na priljubljenih  izletniških  
točkah.   Foto: GPU
V zadnjem času opažajo tudi več vlomov v vozila, še več pa se jih običajno zgodi v poletnih mesecih na priljubljenih izletniških točkah.  Foto: GPU

SEVERNA PRIMORSKA > V naseljih, predvsem na Goriškem, Ajdovskem in Vipavskem so policisti novogoriške policijske uprave v zadnjem času obravnavali večje število vlomov v hiše in stanovanja, ki so se zgodili, ko stanovalcev ni bilo doma, je pojasnil Dean Božnik z novogoriške policijske uprave. “Storilci vlamljajo skozi vrata oziroma okna stanovanjskih objektov in iz notranjosti kradejo predvsem gotovino, nakit in druge vrednejše predmete,” je dodal.

Storilci največkrat vlamljajo s silo telesa ali na vzvod, lomijo vložke cilindričnih ključavnic, razbijajo stekla na vratih ali oknih. Pogosto so uspešni tudi zato, ker so lastniki objektov premalo previdni, ugotavljajo policisti. Okoli hiš puščajo orodja ali druge priročne predmete ali celo ključe ...

S preventivnimi ukrepi lahko največ storite za varnost svojega doma:

> poskrbite, da bo videti, kot da je nekdo vedno doma

> naj vam prijatelj ali sosed redno prazni poštni nabiralnik in dviguje rolete

> vgradite časovna stikala za samodejno prižiganje luči

> odpovejte dostavo časopisov

> tudi med krajšo odsotnostjo naj bodo prostori v hiši vsaj delno osvetljeni, morda prižgan TV sprejemnik ali radio

> parkirana vozila zaklenite ter varno shranite dokumente in ključe, tudi rezervne

> z vidnih mest umaknite vrednejše predmete oziroma poskrbite za njihovo ustrezno hrambo

> ne puščajte orodja ali drugih priročnih predmetov v okolici hiše

Poleti več vlomov v avtomobile na priljubljenih izletniških točkah

V zadnjem času so na Goriškem obravnavali tudi več vlomov v osebne avtomobile, predvsem na Goriškem krasu in v Brdih. Običajno se v poletnih mesecih število vlomov v vozila poveča tam, kjer je veliko ljudi, recimo na parkiriščih in ob kopališčih pri rekah Soča in Idrijca, na izletniških točkah v Posočju, na Goriškem krasu, v Brdih in na idrijsko-cerkljanskem območju.

S preventivnim ravnanjem in zavarovanjem svoje lastnine lahko domačini že sami precej zmanjšajo priložnosti za vlome v stanovanja, hiše, vozila, drzne tatvine ... Na novogoriški policijski upravi opozarjajo, da število vlomov v stanovanja, hiše in vikende iz leta v leto narašča, storilci pa so čedalje bolj predrzni ali nasilni.

Denarnice in gotovina v kuhinjskih omarah, zlatnina v nočnih omaricah, predalnikih so najpogostejša in lahka tarča storilcev.

Vlomilci bodo izbrali hišo ali stanovanje, kjer je najmanj ovir

“Priložnost dela tatu,” svarijo. Vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo videl najmanj ovir in tveganja, da bi ga odkrili. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na dopustu, ali je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno.

Za vlomilce so prava vaba odprta vrata ali okna, razno orodje, zaboji ali lestev, ki omogočajo dostop do sicer nedosegljivih oken. Storilci za vlome lahko uporabijo tudi vrtnarsko orodje. Prav zato policisti občanom svetujejo, naj več pozornosti namenijo samozaščitnemu ravnanju, saj je z nekaterimi enostavnimi ukrepi možno storiti veliko.

Če pa že postanejo žrtev tatov, občanom svetujejo, naj takoj pokličejo policiste. Ob tem velja upoštevati še nekaj drugih priporočil. “Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja. Ne dotikajte se stvari, ne sprehajajte se po prostoru,” našteva Božnik. In dodaja: “Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo!”

Občanom policisti svetujejo, naj bodo pozorni tudi na morebitne sumljive osebe in vozila v njihovih soseskah in po vaseh. Takšne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oziroma pokličejo na interventno številko 113.


Najbolj brano