Na 100 milj je vsak kilometer težje

Krči, bolečine, trebušne težave, žulji, odrgnine ... a na ciljni črti nasmeški na utrujenih obrazih in v zrak dvignjene roke zmagoslavja. Tako so v cilj v središču Vipave v soboto pritekli najhitrejši na Ultramaratonu Vipavska dolina 2022. Sedma izvedba je postregla s petimi tekmovalnimi preizkušnjami in s pohodom, tekmovalci pa so na poti do cilja premagali vzpone, spuste, dež in veter.

Med ženskami je s stokilometrsko progo prva opravila Nina Frelih,  
med moškimi je na enaki razdalji slavil njen partner Jan Božič.  Foto: Alenka Tratnik
Med ženskami je s stokilometrsko progo prva opravila Nina Frelih, med moškimi je na enaki razdalji slavil njen partner Jan Božič.  Foto: Alenka Tratnik

VIPAVA > Golaki in Nanos so bili v petek zvečer in v soboto zjutraj oviti v oblake, nočna temperatura na Malem Golaku je bila le nekaj stopinj nad ničlo, a vse to ni ustavilo udeležencev preizkušenj letošnjega Ultramaratona Vipavska dolina 2022. Tekaška prireditev, ki je letos na najdaljši, 100 milj oziroma 170 kilometrov dolgi razdalji, prvič zavila tudi v Italijo, je konec tedna zaznamovala utrip v Vipavski dolini. Prijavljenih je bilo kar 1400 tekmovalcev iz 32 držav, je pa nekatere odgnalo slabo vreme.

A organizatorji so uspeli pripraviti še eno odlično prireditev. Devetčlanski ekipi zanesenjakov iz Športnega društva Ultra in Alpe Adria Adventurers, ki se je pod vodstvom Boštjana Mikuža trudila že več mesecev, je na pomoč priskočilo več kot 400 prostovoljcev in članov zdravstvenih in reševalnih služb, ki so skrbeli za varnost in dobro počutje tekmovalcev na progah in tudi na prizorišču v Vipavi. “Zaradi vremena je bilo več odstopov kot sicer, kar pomeni tudi zahtevnejšo logistiko, ampak smo zadovoljni, da je šlo brez večjih težav,” je bil vesel Boštjan Mikuž.

Zadovoljni so bili tudi tekmovalci, ki so se pomerili na 13, 30, 50, 100 in 170 kilometrov dolgih razdaljah z imeni v duhu bitke pri Mrzli reki - Asterix, Legionar, Gladiator, Centurion in Emperor - ali pa so se v družbi prijateljev odpravili na devetkilometrski pohod.

Zadovoljni nasmehi na obrazih tekmovalcev

Čez ciljno črto na Glavnem trgu v Vipavi je ob zvokih Pihalnega orkestra Vrhpolje prvi pritekel Jan Božič iz Idrije, ki je za 100-kilometrsko traso potreboval dvanajst ur in 18 minut. “Na štartu sem rekel, da bom užival, ponoči šel počasi in zjutraj stopil na plin. Med 20 in 40 kilometrom sem imel trebušne težave, potem je pa steklo. Vreme mi je šlo na roko in vse se je poklopilo,” je bil navdušen Božič, ki si je na vipavskem ultramaratonu zmago na stotki pritekel že leta 2018. V cilju je navdušeno pričakal partnerko Nino Frelih, ki je prav tako zmagala, za svojo prvo “stotko” pa je potrebovala 14 ur in 44 minut.

Na 50 kilometrov sta se dvojne zmage veselila domačina, že peto leto nepremagljivi Marko Tratnik (štiri ure in 40 minut) in njegova sestra Petra Tratnik (pet ur in tri minute), ki sta s tem postala tudi državna prvaka v dolgih tekih. Če je Petri šlo gladko in je odtekla svojo tekmo, pa je imel Marko težjo nalogo, saj se je v ospredju izmenjeval z Alešem Žontarjem in Marjanom Zupančičem. “Danes je bilo kar težko. V Podnanosu sem že obupal, ko so se pojavili krči, a sem se boril do vrha Nanosa, kjer sem ujel Žontarja, navzdol pa sem samo spustil.”

Z vsakim kilometrom je težje

Nasmešek se je po 22 urah in 13 minutah teka in hoje na najtežjih vzponih narisal tudi na utrujenem obrazu zmagovalca kraljevskih 100 milj, Anžetu Sobočanu iz Žužemberka, ki se je tokrat, prav za rojstni dan, drugič odpravil na to razdaljo. “Težko je povedati, kaj vse boli, ampak šlo je brez padcev, zvinov in večjih težav,” je priznal in pojasnil, kako je teči 170 kilometrov. “Težko in z vsakim kilometrom postaja težje. Prvi cilj pa je vedno končati. Če začneš prehitro razmišljati o uvrstitvi, je glavni cilj ogrožen,” je dodal po zmagi. Za njim sta v cilj pritekla Ajdovec Andi Mamić in Niko Golob. Med tekmovalkami je na najdaljši preizkušnji zmagala Čehinja Martina Dvorakova. Trinajstkilometrsko razdaljo sta najhitreje pretekla Uroš Avguštinčič in Kristina Vanceta.


Najbolj brano