Tolmin med Kozlovim robom in Sotočjem

Čeprav so se prvi prebivalci pri sotočju rek Tolminke in Soče naselili že v davnini, je bil Tolmin prvič omenjen šele leta 1063, trg je postal pred 200 leti, mesto pa pred 70 leti. Zgodovina upravnega središča Posočja je tesno povezana z gradom na Kozlovem robu in puntarsko tradicijo.

Da so v Tolminski kotlini ljudje živeli že v davnini, razkriva železnodobno pokopališče s 500 žganimi grobovi pod vzpetino Kozlov rob. Prva omemba Tolminskega v pokrajinskem in upravnem pogledu pa sega v leto 1192, kar je hkrati tudi prva omemba gastaldije na slovenskih tleh. Pod oglejski patriarhat je Tolminska prešla v 11. stoletju za dolgih 400 let.

Malo je mestec, ki bi se ponašala kar s tremi gradovi oziroma dvorci. Z gradom na Kozlovem robu je povezan veliki tolminski punt leta 1713. Ostaline bodo obnovili in na atraktiven način predstavljali za današnje, tudi turistične, potrebe. V 13. stoletju je dal patriarh zgraditi dvorec na Doru, ki ga arheološko raziskujejo. Tretji dvorec pa so grofje Coronini po prevzemu tolminskega glavarstva leta 1651 zgradili sredi Tolmina. Zdaj v tej stavbi domuje Tolminski muzej. Direktorica muzeja Damjana Fortunat Černilogar izpostavlja zanimivosti: “Prvi osebni avto je v Tolmin leta 1901 pripeljal notar Quarantotto iz Trsta. Kolesarsko društvo so ustanovili leta 1903. Prvi avtobus je leta 1911 kupil podjetnik Devetak.” Ko je Tolmin leta 1820 dobil tržne pravice, sta mu bila dodeljena dva letna sejma živine, enega ohranjajo v okviru Kmečkega praznika.

Po izgradnji obvoznice bodo prenovili dva trga in tržnico. Ko bo državna cesta skozi naselje postala občinska, se obeta še veliko novosti za prijetnejše bivanje 3300 domačinov.


Najbolj brano