Kosil ne bodo več delili na hodniku

V izolskem Rdečem križu so končno dobili dodatne prostore na bližnji Kosovelovi 10 in v ponedeljek med 10. in 12. uro bodo prav tam delili oblačila. Po tople obroke pa bodo Izolani še naprej prihajali na sedež humanitarne organizacije v Ulici ob starem zidovju.

Ob pridobitvi je  trak prerezal Milan Božič, ki je prostor opremil s 
policami, ob njem sta  prostovoljka Danica Ludvik in predsednik 
izolskega Rdečega križa Lucio Gobbo.   Foto: Vir: Rdeči križ Izola
Ob pridobitvi je trak prerezal Milan Božič, ki je prostor opremil s policami, ob njem sta prostovoljka Danica Ludvik in predsednik izolskega Rdečega križa Lucio Gobbo.  Foto: Vir: Rdeči križ Izola

IZOLA > “Najbolj smo potrebovali prostor za razdeljevanje hrane,” pravita zaposlena na Rdečem križu, sekretar Bojan Lisjak in Branka Požar, ki se ukvarja s humanitarnimi zadevami in krvodajalstvom. Do kosila, ki ga pripravljajo v Domu upokojencev, je upravičenih 27 Izolanov, na Rdeči križ pridejo ponj vsak dan (ob delavnikih) med 11.30 in 12. uro. “Hrano smo jim doslej delili v predavalnici, v kateri izvajamo tečaje prve pomoči ter predavanja za društva in posameznike. Ko je bila predavalnica zasedena, smo jim jo bili primorani deliti kar na hodniku,” pojasnjuje Branka Požar.

Približno 150 kvadratnih metrov velika stavba v Ulici ob starem zidovju jim je že pred časom postala pretesna in ta stiska ni povezana z zbiranjem pomoči za Ukrajino. Rdečemu križu sta na pomoč priskočili občina in Komunala ter mu v brezplačen najem oddali 40 kvadratnih metrov velik poslovni prostor v Kosovelovi ulici. Do nedavnega ga je uporabljal samostojni podjetnik elektromehanik Vladko Bucaj, Rdeči križ pa ga je do prvomajskih praznikov preuredil v skladišče za oblačila. “Oblačil za majhne otroke imamo dovolj, primanjkuje nam jih za najstnike in odrasle v srednjih letih.”

Še vedno zbirajo pomoč za ljudi v Ukrajini

Ukrajinski, beloruski in ruski prostovoljci, ki delujejo pod okriljem Rdečega križa, opozarjajo, da s tem, ko vojna v Ukrajini še kar traja, tudi Ukrajinci in pripadniki drugih narodnosti, ki med vojno ostajajo v domovini, še kar potrebujejo pomoč: predvsem hrano, higienske pripomočke, sanitetni material in posteljna pokrivala. Vse to sprejemajo na Gregorčičevi 12.

Tudi prehrambene pakete bodo 180 upravičencem, skupaj z družinskimi člani kar 300 do 350 občanom, enkrat na mesec še naprej delili na sedežu humanitarne organizacije, podobno kot kruh, pecivo in zelenjavo v okviru projekta Viški hrane, ki ga že osmo leto izvajajo skupaj z izolskim Lions Klubom, trgovskimi centri Hofer, Spar in Agraria Koper ter izolsko Pekarno klas. Kruh vsakodnevno prinaša eden od štirih prostovoljcev, Vehid Habibović, Sretana Tikvicki in Robert Benčič ga pomagata deliti, Budimir Milašinović pa sodeluje pri deljenju kosil in oblačil.


Najbolj brano