Danes start ekstremnega, 170 kilometrov dolgega teka

Vipavska dolina bo od danes do nedelje v znamenju sedmega gorskega ultramaratona Ultra Trail Vipavska dolina I feel Slovenia. Tekaški izziv, na katerem pričakujejo 1400 tekmovalcev iz 32 držav, je s spremljevalnim programom tudi odmevna turistična prireditev. Te dni so nočitvene zmogljivosti v zgornji Vipavski dolini zasedene.

Na letošnjem ultramaratonu pričakujejo 1400 udeležencev.  Foto: Arhiv Zavoda za turizem Nova Gor
Na letošnjem ultramaratonu pričakujejo 1400 udeležencev.  Foto: Arhiv Zavoda za turizem Nova Gor

VIPAVSKA DOLINA > Organizatorji gorskega ultramaratona Vipavska doline v sedmi izvedbi pričakujejo rekordno udeležbo, saj je prijavljenih 1400 tekmovalcev iz 32 držav, preizkušnja pa ponuja šest različnih tekaških razdalj. Najkrajša je dolga 13, najdaljša pa 170 kilometrov in bo tekmovalce iz središča Ajdovščine vodila na Kovk, po robu planote na Golake, čez Čaven do Lijaka, na Škabrijel in Sveto Goro, čez mejo v Gorico in nazaj prek Cerja, Trstelja in Vipavskih brd do Podnanosa, na Nanos in do cilja v središču Vipave. Štart najzahtevnejše preizkušnje bo danes ob 15. uri na Lavričevem trgu v Ajdovščini, tekmovalci pa bodo za preizkus potrebovali približno 46 ur. Ljubitelji sprehodov in vipavske kulinarike se lahko odločijo za osemkilometrski pohod med vinogradi.

Tekaška prireditev je z bogatim spremljevalnim programom tudi odmeven turistični dogodek. Lokalni ponudniki, društva, zavodi in organizacije bodo tekačem in spremljevalnim ekipam ter drugim obiskovalcem omogočili spoznavanje vipavskih vin in kulinarike, vodene oglede Vipave, pripravljajo festival piva in burgerjev, v Vipavi bo danes in jutri sejem športne opreme, nocoj bodo gostili alpinistično predavanje Andreja in Marije Štremfelj, jutri pa bo koncert skupin Batista Cadillac & Dack Janiel’s. V nedeljo, ko se bo prireditev zaključila s podelitvijo nagrad udeležencem najdaljših preizkušenj, bo med Novo Gorico in Ajdovščino vozil vinski vlak.


Najbolj brano