Z vipavcem širijo dober glas

V vinogradu in kleti nikoli ne zmanjka dela, se lahko na svoji koži prepričajo gostje, ki se odločijo obiskati vinarje na Vipavskem in z njimi preživeti nekaj ur. Nov turistični produkt so v okviru projekta Vinar za en dan oblikovali v Zavodu za turizem TRG Vipava. Goste najbolj navduši, da si lahko sami pripravijo stekleničko vipavca.

Gostje si v kleti pripravijo vipavca po lastnem okusu. Foto: Alen Milavec
Gostje si v kleti pripravijo vipavca po lastnem okusu. Foto: Alen Milavec

VIPAVA > Obisk se začne v vinogradu, tudi s praktičnimi opravili, kot so obrezovanje, vezanje, obdelava tal, nadaljuje pa se v kleti, z degustacijo izbranih vin. Goste običajno najbolj navduši zadnje dejanje, saj si lahko po lastnem okusu pripravijo vipavca in steklenico odnesejo domov. Nov turistični produkt so v okviru projekta Vinar za en dan oblikovali v Zavodu za turizem TRG Vipava v sodelovanju s tukajšnjimi vinarji. “Produkt je zanimiv za vse ljubitelje vipavskih vin, ki jih zanima pridelava vin, ter za goste Vipavske doline, ki povprašujejo po tovrstnih doživetjih,” pravi direktorica zavoda Barbara Repovš.

Nad odzivom je presenečen tudi mladi vinar Mitja Kodre z Goč, ki se je pridružil projektu. “Gostje so res presenečeni. Zanima jih, kako delamo, na kakšnem terenu in v kakšni zemlji rastejo naše trte, večina jih tudi z veseljem prime za škarje ali motiko, saj to počne prvič. Seveda so najbolj navdušeni ob obisku kleti in okušanju vin ter popolnoma presenečeni, ko jim rečemo, da si lahko pripravijo svojo zvrst in jo odnesejo domov,” je povedal Kodre, ki je v domačem vinogradu in kleti gostil tudi turistične novinarje in poznavalce vinskih zgodb s celega sveta.

Zavod za turizem TRG Vipava je projekt Vinar za en dan lani prijavil na poziv LAS Vipavska dolina in zanj dobil denar iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ob dobrem odzivu gostov pa ga je vključil v stalno ponudbo doživetij v Vipavski dolini.


Najbolj brano